Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

40/2018

Slíbil jsem, že v deníku popíšu, jak vznikla kauza falešného prohlášení Petra Nováka (zde). Předně musím napsat, že jde především o mou chybu. Byl jsem nepozorný a stal jsem se užitečným idiotem.

25. listopadu jsem dostal do mailu zprávu, o které jsem si myslel, že je od Petra Nováka. Přečetl jsem si text a zjistil, že je velmi podobný tomu, který uveřejnil Juraj Raninec na facebooku a pod mým minulým deníkem (zde). Domníval jsem se, že se ODS rozhodla okopávat kotníky novému vedení radnice hned od prvního okamžiku. A přišlo mi to legitimní. Vždy jsem se za sebe snažil, aby i-noviny byly co nejvíce nezávislé a zaznívaly v nich názory všech stran. Aby v nich kromě oficiálních tiskových zpráv města byly i názory opozice.

Je běžné, že někdo ve stranickém vedení nebo tiskovém oddělení připraví text a do novin ho pak pošle některý politik za sebe. Asi tentokrát vylosovali Petra Nováka.

Do svého diáře jsem si poznamenal, že zprávu vydám do středy. Čekal jsem spíše, že ji vydá někdo přímo v redakci, ale v poslední době jsem vydal několik zpráv sám, protože holky v redakci nestíhají a některé zprávy ztrácely na aktuálnosti. Chyba za chybou, nepodíval jsem se na skutečnou adresu odesilatele, nepodíval jsem se, jestli neměla zpráva další adresáty. Jen jsem odepsal, že článek vydám a dost naivně čekal, že mi Petr poděkuje.

27. listopadu jsem si v diáři odškrtával: příprava na seminář biologie, příprava laborky 1. B, opravit tercii, napsat tip na výlet pro družstvo, udělat korektury na straně 65 v nové knížce, vydat Nováka …

A bylo to venku. Poděkování od Petra Nováka stále nepřišlo…

Ve čtvrtek jsem seděl na semináři o mentoringu v Praze a na stole na mobilu sledoval naskakující hovory. Pak přišla zpráva od Rudy Živce sdělující mi, že ten text nepsal Petr Novák. Okamžitě jsem se podíval do koše, kam jsem mezitím celou konverzaci vyhodil, a zjistil, že mail je falešný. O přestávce jsem kontaktoval Petra, omlouval se mu. Zároveň jsem na mobilu článek zablokoval. (Pro zajímavost – moje omluva měla po dvou hodinách více čtenářů než původní text.) O polední pauze mi volala kriminální policie, jestli bych se mohl dostavit na podání vysvětlení.

Po návratu do Lípy jsem se poprvé v životě dostavil na služebnu na Holáku, abych strávil více než hodinu s vyšetřovateli hospodářské kriminálky. Petr Novák mezitím podal trestní oznámení. Bohužel chyba se stala opravdu na mé straně. Je jen otázkou, jestli šlo o obyčejný anonym, jehož autor zvolil jméno Novák jako naprosto neutrální, nebo jestli se jako P. Novák podepsal schválně. V prvním případě jsem ho asi překvapil a možná zíral, jak se taková kauza dá nafouknout. Pro mě rozhodně velké ponaučení, že člověk musí být stále ve střehu. Pro něj, pokud ho policie odhalí, ponaučení, že dopisy se mají podepisovat pravým jménem.

Ještě jednou se Petrovi omlouvám. Nejsem nadšený z toho, že ve vedení městských organizací jsou straníci či dokonce zastupitelé, ale rozhodně jsem nechtěl být tím, kdo vloží novému vedení podobnou hůl do ruky. A co se týká samotného obsahu textu P. Nováka. Hned po volbách jsem upozorňoval, že není dobře, když manžel starostky bude zastupitelem. To jsem ještě netušil, že bude i radním a předsedou finančního výboru.

Jako ilustrační fotku jsem dnes zvolil tu ze židovského hřbitova v obci Veselice, kde jsem minulý víkend pátral po svých předcích. Tento hřbitov měli pár set metrů za domem.

Komentáře

Re: 40/2018: MM = MB kontra PN

MM - Milý Milane, pane šéfredaktore, my Vás doma čteme moc rádi! Zde bez těch chemických sloučenin :) Upřímně, tak zbytečně dlouhá omluva panu Petru Novákovi nás překvapila. Četli jsme "jeho" příspěvek, byl střídmý, v pohodě. Říkali jsme si, že vždy byl koaliční mrtvý brouk a najednou opozičně ožil a dobře tak. Ejhle, vše jinak, kráva tele neporodila, za vším byl vlk... Pan Petr N. šel poplkal s policisty (vysvětlit, že on je stále mrtvý brouk) a pan Milan B. si to nechtěně také užil (vysvětlit, že mrtvého brouka neoživil)... Život je pestrý. Pan MB má od naší rodiny finálně hvězdičku - ilustrační fotka toto téma skvěle vystihuje, snad to není nic do podvědomí :)

Nahoru