35/2016

Verze pro tisk |

Zajímavý nápad pro zvýšení návštěvnosti Špičáku. Zavřou kvůli EET úplně všichni? Proč mít prezidenta? Kus Svatojakubské cesty.

Pondělí

Musel jsem do knihovny, opět mi hrozilo, že se stanu finančním přispěvatelem. Raději jsem si tentokrát nic nepůjčoval. V knihkupectví jsem však neodolal novému románu Patrika Hartla. Jeho předchozí knihy jsem přečetl za pár dnů. Pokud uvažujete o dárku k Vánocům, pak rozhodně lepší je Malý pražský erotikon. Příběh dvou rodin bydlících vedle sebe v pražské čtvrti je více než jen kolotočem erotických eskapád. To o prvotině s názvem Prvok Šampón Tečka a Karel, kterou jsem dočetl o víkendu, bych si to netroufl napsat. Je to u mě trochu nezvyk, ale toho sexu tam bylo moc. O to více jsem zvědav na novotinu s názvem Okamžiky štěstí – dvojromán, který z jedné strany se čte z pohledu ženy a z druhé z pohledu muže. Ještě nevím, z které začnu.

Úterý

Ve škole jsme měli tradiční Studentský den. Byl smutný, protože do programu se zapojilo málo studentů i učitelů. Během dopoledne také vyplulo na povrch, že v parlamentu se chystá zákon zabraňující hanobení prezidenta, jeho autorem je navíc komunistická mlátička Zdeněk Ondráček.

A co funkci prezidenta raději zrušit?

Odpoledne jsem dokončoval rozhovor do seriálu Štafeta, musel jsem kvůli tomu do Nového Boru. Těšit se na něj můžete v pondělí, už je naprogramován.

Jirka Gottlieber mi poslal nabídku, jestli se nechci zúčastnit zájezdu regionálních novinářů do Evropského parlamentu v Bruselu. Napsal jsem koordinátorce, že bych měl o účast zájem, a ona mi večer napsala, ať jí pošlu fotku a číslo cestovního pasu. Docela se těším, že se do této instituce podívám, že se setkám s českými poslanci a samozřejmě, že si konečně najdu nějakou belgickou keš. Trochu se bojím své kritičnosti. Určitě všude uvidím, jak se plýtvá penězi, jak jsou poslanci odtržení od reality. Nejen z vděčnosti za tuto možnost napíšu do svého deníku HV pěkných pár řádků. Na pokoji ležet nemíním.

Středa

Pro někoho je tím hlavním Státním svátkem 28. říjen, pro jiného 8. (či spíše 9. květen), pro mě by to byl 17. listopad. Po zkušenostech z minulých let jsem se však rozhodl zmizet do lesů. A to přesto, že v Lípě se bude konat oslava tohoto svátku, které se určitě zúčastní řada se mnou spřízněných duší. Jen nevím, proč se této oslavě říká apolitická. Taková už z principu nemůže být. Zřejmě svého rozhodnutí budu litovat a i v lesích budu sledovat na mobilu informace z náměstí.

Čtvrtek

Původně jsem se chtěl s kolegou vydat na výpravu k pramenům Jizery, ale předpověď nebyla nejlepší, tak jsme raději vyrazili na dvě etapy Svatojakubské cesty. Začali jsme v Žitavě a přes Hrádek nad Nisou, Grabštejn a Bílý Kostel došli do Kryštofova Údolí. Přestože do adventu zbývá několik dnů, v cíli už to žilo Vánoci. Zaujaly dílny pro děti, stánky s cetkami i ve stodole čepované pivo z Krásné Studánky.

Potěšily i ceny ubytování. Konkurence zde asi dělá své, a tak jsme skončili v penzionu, kde noc v pokoji se sociálkou stála jen tři stovky. Přitom všude čisto, nábytek nový, ručník, mýdlo i osvěžovač k dispozici. Žádné další poplatky. Večeře vyšla na stovku, snídaně na polovic, točili mé oblíbené rohozecké, jedenáctku a třináctku.

Pátek

Další etapa nás zavedla až do Českého Dubu. Začátek skvělý, s mnoha výhledy do údolí. Konec trochu nuda – z velké části po silnici. V Dubu si všechny instituce vzaly volno, včetně Městského úřadu, muzea či knihovny, takže sehnat nějaké reprezentativní razítko do Credencialu problém.

Kdybych měl udělat nějaké top five těchto dvou dnů, pak by asi vypadalo následovně:

1.       Kryštofovo Údolí (na Liberecku se těžko hledá adventní konkurence)

2.       Objevená vyhlídka na kostel v Bílém Kostele, nevede k ní značka, byla mimo trasu, ale došli jsme k ní díky keši

3.       Okolí Světlé – naučná stezka věnovaná Karolíně Světlé a dalším obroditelkám je skutečně reprezentativní

4.       Pramen Rokytky – i ten jsme objevili díky keši, jinak je mimo turistické trasy

5.       Stoupání na Černou horu od Kryštofova Údolí – zatím nejvyšší bod čtyř etap Svatojakubské cesty

Sobota a neděle

Pro změnu jsem se vypravil zdolávat další vrcholy Českého Středohoří, abych získal indicie ke keši s názvem Mount Everest. Počasí v sobotu, že by ani pověstného psa nevyhnal, přesto jsem vylezl nad Litoměřicemi na Varhošť a Holý vrch. Neděle byla už od svého půlnočního začátku takřka bez mraků, takže jsem se po ránu vypravil na Milešovku. Na vrcholu mlha. Alexander von Humboldt označil výhled z Milešovky za třetí nejkrásnější na světě. Já měl tentokrát smůlu, vidět zpočátku nebyla ani rozhledna. Od mé minulé návštěvy zde vznikla další hospoda. Podle cedulí však bude končit – prý kvůli EET. A já stále nechápu, proč EET tak vadí. Třeba se až sem pročte Zdeněk Ježák a vysvětlí mi to.

Na vrcholu mě zaujal čipovací systém – koupíte si čip a každou svou návštěvu nejvyšší hory Středohoří na něj zaznamenáte. Na stránkách http://milesovka365.cz/ pak můžete soutěžit s ostatními lezci a užívat si různých statistik. Podle místa bydliště je Česká Lípa na hezkém šestém místě. Ne, do téhle challenge už fakt nejdu. Ale přišlo mi to jako dobrý nápad třeba pro Špičák – kdyby teda pan Procházka dovolil.

Nahoru

Komentáře

Proč EET tak vadí

A já stále nechápu, proč EET tak vadí
Netroufám si mluvit za ostatní, takže níže sdělím v bodech, proč EET vytáčí mne osobně.
Pořadí bodů nesouvisí s vahou argumentů a odporu. Pokud budete mít zájem, odpovědi je možno rozvinout více do detailu.

1) Systém EET dosud v reálu nepřinesl požadované výsledky (tj. vyšší výběr daní v Chorvatsku). Proč tedy zavádět systém, který prokazatelně nemá výsledky?

2) Pan Babiš se inspiruje systémem zavedeným v Chorvatsku, které má skoro dvojnásobný podíl šedé ekonomiky na HDP, než jaký je v ČR. Státy se srovnatelným podílem šedé ekonomiky (jako vykazuje ČR) tento on-line systém nezavádějí. Šedá ekonomika se nedá přesně vyčíslit, vždy jde o pokus, o kvalifikovaný odhad. Nicméně příště se můžeme inspirovat třeba v Mongolsku, že...

3) Stát tímto krokem opět přenáší své dosavadní povinnosti na své občany - zde na daňové poplatníky, kteří jsou zároveň podnikatelé. Tj. přesouvá realizaci kontrolní činnosti na náklady těch, které míní kontrolovat. Nutí je příkazem za jejich vlastní prostředky pořizovat přístroje a software k tomu, aby on (stát) měl o nich více dat. Tedy podnikatelé si zaplatí svou vlastní kontrolu. Navíc bezprostředně, on-line, nikoliv ex-post. Co je na tom pozitivní z pohledu daňových poplatníků?

4) Stát nutí podnikatele, aby byli elektronicky gramotní. Nutí je do datových schránek. Do kontrolních hlášení a přiznání k DPH, která lze nyní podat jen elektronicky. Nutí je do EET, kdy si už s tužkou a papírem i při drobném podnikání opravdu nevystačíte. Státní úředníci a politici, kteří tyto kroky prosazují, zcela ignorují fakt, že dle Ústavy ČR máme mít jako občané ČR rovné šance a přitom jako pro dříve narozené může jít překotná tzv. elektronizace veřejné správy mimo náš zájem a zejména mimo naše schopnosti. Dosud se vše dalo řešit tím, že jsem své nové a pro mne neschůdné povinnosti přesunul na svou účetní, kterou jsem ovšem za tuto delegaci svých nových povinností, které sám nezvládnu, musel více odměnit. Tedy zaplatit ze svého (o to jsem měl pak méně) za to, ze po mně stát zase chce něco navíc. Provoz EET ale na nikoho delegovat nelze.

5) Když už stát nutí občany (v první vlně občany/podnikatele) k povinné elektronizaci jejich podání, které ten samý stát vyžaduje, pak by člověk disponující selským rozumem očekával, že se tento hrubý nátlak projeví na fungování státní správy. Tedy na zjednodušení agendy a na snížení počtu úředníků, kteří tuto agendu obsluhují.
Ani jedno se ale nekoná.
Byrokratická agenda narůstá (podnikatele to stojí jejich čas a jejich peníze, které doposud mohli věnovat na rozvoj jejich podnikání anebo na svou osobní spotřebu) a počet úředníků také narůstá (platí je všichni daňoví poplatníci, i zaměstnanci či důchodci). A to nepočítáme vedlejší škody, externality, jako efekt odlivu schopných lidí do státní správy a efekt zvyšující se byrokratické zátěže, kterou nutně noví úředníci vyvolají (viz Parkinsonovy zákony).

6) V souvislosti s bodem předcházejícím: jedná se o další překážku vstupu na trh pro začínající podnikatele. Význam to má zejména u OSVČ, kteří si podnikáním chtějí třeba jen přivydělat. Možná by pak v případě úspěchu svůj podnik rozvíjeli, měli vyšší tržby a najímali nové zaměstnance.
Ale každá bariéra (v tomto případě byrokratická i finanční jakou je EET) pro vstup na trh je špatná. A je nutno ji testovat ze všech stran, zda je skutečně nezbytná.
Dovoluji si připomenout, že malé a střední podniky jsou největším zaměstnavatelem v ČR, a to i pokud mluvíme o absolutních počtech zaměstnanců. Prim v této skupině pak hrají firmy s počtem do 10 zaměstnanců. Ale to pana Agroferta nezajímá. Malé podniky a start-up jsou pro něj jen klišé a kecy. Jeho zajímají jen korporace. A dotace. A podle toho jedná.

7) Postupný náběh systému dle toho, jaký příjem inkasujete. Tj. hospodší a hoteliéři první, obchod od března příštího roku, další podnikatelé pak se zpožděním.
Špatně. Jednoznačná diskriminace podnikatelských subjektů dle typu jejich výdělečné činnosti. První podnikatelská skupina byla vybrána jako pokusný králík se značně nedůvěryhodným vysvětlením. Jsou to obětní beránci, což je neúnosné.
Za správní poplatek 1 tis Kč si můžete zažádat finanční správu o posouzení, kdy se na Vaší činnost začne vztahovat EET. Mám citovat počet dosud vyřízených žádostí? No comment.

8) EET podléhají i platby platební či kreditní kartou. Či hotovostní úhrady již vystavených faktur (které jsou časem předmětem zdanění jak u fyzických, tak i u právnických osob, z toho utéct nejde).
Z toho jednoznačně plyne, že navrhovatelům nejde "jen o podchycení hotovostních plateb v šedé ekonomice". Neboť výše uvedené příjmy nelze skrýt.
O co jim tedy jde? O mapování trhu? Navíc on-line, tedy v reálném čase? K čemu to potřebují?
Big Brother a 1984 v podání neagenta Bureše a byrokratů.

9) Nejasnosti s implementací.
Jednou stánkový prodej potravin a nápojů spadá do první vlny, podruhé nikoliv. Jednou zásilkový prodej s platbou přes dobírku podléhá EET, poté však nikoliv. Pokud je mi známo, trable eshopů s alternativními platbami přes PayU, PayPal, GoPay nejsou dosud definitivně vyřešeny, protože finanční správa s takovými způsoby plateb ve svých představách nekalkulovala.
Vše výše uvedené se řeší na koleně, do zákona se to nepromítá, vše se řeší ad hoc.
Špatně. Tyto záležitosti má řešit zákon. Ne vyhláška. A už vůbec ne nějaká metodika, která se tvoří na základě mediálních výstupů pana Babiše, Janečka či paní Schillerové.
Na oficiální webové stránky http://www.etrzby.cz/, které provozuje MFČR, se tyto jejich odpovědi na aktuální otázky navíc doplňují se značným zpožděním.

10) Preventivní fízlování.
Stávající trend něco stále monitorovat, kontrolovat a trestat mě ubíjí. A nestojím o to být neustále povinně on-line. Být monitorována. A to jen proto, že nějaké promile či procento sociální či ekonomické skupiny, do které lze náhodou zařadit i mne, údajně něco porušuje. Já nic neporušuji, nejsem si toho vědoma. Kašlu na kecy představitelů byrokratů, policajtů a politiků typu: Kdo nic špatného nečiní, nemá se čeho bát!
To je blbost!
Tohle je to ukrajování mé svobody, to je ten průšvih, který se tu posledních několik let děje. Kvůli konání pár grázlů dopouštíme, aby nás ostatní svazovali dalšími povinnostmi, zákazy, příkazy a vyhláškami. Proto nikdy neporozumím tzv. elitám. Mne neohrožuje pan Zeman, neboť jeho funkce je vcelku jen reprezentativní, bez praktických dopadů na můj život. Mne bytostně ohrožuje a otravuje vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL, která prosazuje do našeho právního řádu vše výše uvedené.

11) Propagace nové podnikatelské zátěže. To nejlepší nakonec.
Takovou špínu jsem fakt dlouho nezažila. Kam se hrabe pan Špidla se svým: "Kdo nemá na minimální daň, ať nepodniká", či pan Mládek se svým tvrzením, že "v systému důchodového pojištění OSVČ parazitují na zaměstnancích".
Byli to břídilové proti tomuto sekáči z hnutí ANO.
Který si z prostředků všech daňových poplatníků zadá plošnou reklamu ve smyslu: díky EET vybereme ročně o 18 mld. Kč více na daních a můžeme to pak utratit za tohle nebo Tohle nebo TOHLE (následují ukázky školek, nemocnic či zvýšení důchodů). Přičemž o vstupní částce (vyšším výběru daní) panují v odborné veřejnosti zásadní rozpory. Samotný předkladatel (MFČR) předpoklad zvýšeného výběru v čase mění.
Který dehonestuje své spoluobčany, kteří už toho vše mají plné zuby následovně:
Babiš ale nevěří, že lidé kvůli EET skutečně končí. „Já tomu nevěřím. Ukončují činnost firmy, aby nebylo vidět, o kolik stovek jim stoupnou tržby. A zakládají nové společnosti. Podobně to proběhlo v Chorvatsku. My ale takovým podnikatelům nic neuděláme, chceme narovnat podnikatelské prostředí,“ uvedl Babiš v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

To jen na první dobrou, proč mne EET vytáčí. Další argumenty jsou pěkně shrnuty zde:
http://svobodneforum.cz/boleslav-buzek-eet-je-zakon-zalozeny-na-presumpci-viny-a-kolektivnich-trestech-babis-pouziva-praktiky-smejdu/
http://echo24.cz/a/iQPPw/cert-vem-eet-vadi-mi-babisovy-urazky-a-lzi-rika-koncici-hospodska

Rozumím tomu, že některé zkušenosti jsou nepřenositelné. Každý bychom měli mluvit o tom, čemu rozumíme.
Na Vaši opakovanou výzvu (již minule jste zmínil, že nechápete ten odpor proti EET) jsem odpověděla dle svých možností. Cením si toho, že Vás zajímá názor oponentů. To je dnes vzácné.

Nahoru

Re: 35/2016

Třeba se až sem pročte Zdeněk Ježák a vysvětlí mi to.

Jak by Vám to mohl vysvětlit? Nemá šanci.

1) Když hnutí ANO2011 šlo do parlamentních voleb v roce 2013, tak odmítalo registrační pokladny (viz vyjádření paní Jermanové v politické debatě ČT24) a obecně deklarovalo, že je pro snížení administrativní zátěže pro podnikatele.
Takže lhali.
Viz později zavedené kontrolní hlášení a EET.
Ale jejich voličům to nevadí. Jejich zástupcům a zvoleným zastupitelům to také nevadí.
Nebo vadí, pane Ježáku?

2) Jak by Vám mohl učitel, státní zaměstnanec, zastupitel okresního města, vysvětlit důvody, proč se podnikatelské veřejnosti zvedá kufr z praktik jeho strany, pardon hnutí?
Jen aby bylo jasno: netvrdím, že veřejnoprávní anebo soukromá právní forma je dobrá a ta druhá zákonitě špatná. Obé mají něco do sebe. Obě se potřebují a doplňují se. Osobně preferuji soukromé uspořádání vztahů mezi občany, pokud možno bez zásahu státu, ale chápu, že většina mých sousedů mou vizi nesdílí.

Jen mi připadá fakt naivní očekávat od celoživotního zaměstnance státu, který své jméno zahodil a dobrovolně spojil s člověkem:
- podezřelým ze spolupráce s STB
- který si vede složky na zájmové osobnosti
- který svůj počáteční majetek neprůhledně převzal od Petrimexu
- který nepokrytě lobboval ve svůj podnikatelský byznys prostřednictvím ČSSD
- který umí kupovat firmy, čerpat dotace a uzavírat smlouvy se státem, což ho kvalifikuje do řad oligargů, nikoliv však podnikatelů, na které nemá
....
nějakou relevantní odpověď.

Nahoru

Re: 35/2016

Cením si všech, kteří poctivě a upřímně prezentují svůj názor. Bez zřetele na fakt, zda se osobně ztotožňuji či nikoliv. Předchozí dva příspěvky - komentáře z pera "SOU" jsem četl pozorně; komentující jistě ví, co píše, zná danou problematiku, oproti mně jednoznačně.

Pravda, pokud bych si mohl komentáře spojit nikoliv s "SOU", ale s konkrétní identitou, tak by bylo lépe, ale není to nejdůležitější.

V problematice EET jsem laik a proto jako pan Bárta nepříliš chápu "odpor", ale souvislosti výše uvedené ano! Jsem přesvědčen, že malí živnostníci, drobní obchodníci a řemeslníci, jsou naprosto nezbytnou částí ekonomiky, nezastupitelnou a obohacující součástí služeb; vedle velkých "gigantů" si určitě zaslouží pomoc a podporu. Jen tak na okraj - vzpomínám, jak svého času jsme v socialistickém Polsku užasle zírali na tamní "kapitalismus"...

Osobně mám problém pochopit vstřícnost nemalé částí veřejnosti a zejména voličů k neskutečně super lživému tzv. hnutí ANO. "Podnikatel" Babinský byl svého času takřka miláčkem lidu, současný pan podnikatel a "nepolitik" Babiš má shodné ambice. Ten dnešní patrně nekrade, pouze čerpá! Mám zkušenost z několika firem, ani jednu nechci za stát...

Svého času jsem zde napsal, že pana gymnaziálního učitele Zdeňka Ježáka (ANO) vnímám jako slušného člověka. Není jediný z komunálních politiků, kteří měli upřímný cíl, ale skutek utek. Měl jsem teď cukání uvést jmenovité příklady. Vnímám ho jako slušného, ale současně již naopak, když opakovaně nereaguje na dotazy, výzvy k reakci atd. atd., na těchto stránkách (jinde pominu). Čím to? Nemá názor, nemá direktivu, nemá čas, nemá slušnost, nemá vhodnou motivaci?

Komunální volby se blíží, to se nám zase všichni "mrtví i nemrtví" nabudí... Pro mě nikoliv! JJ, mám pouze jeden hlas, ale ten nechci promarnit!

Nahoru

Re: 35/2016 - synek Hynek

Pane Bárto!
Nechci akcentovat svoje byvší výtky ke zhrubnutí vašeho slovníku :) Čtu pozorně (zpravidla), tak vnímám, že se v dobrém snažíte :)! Příspěvky od synka Hynka (Vašeho) vždy čtu a již jsem komentoval (ano - kladně)! Znovu a fakt upřímně chci Hynka a jeho rodiče (určitě je znáte) pochválit: Hynkovy texty jsou výborné, smysl "účasti" v Irsku - super, chová se tam podle zpráv na jedničku! Pane Bárto, podoba je sice naprosto jasná, ale nedá mně to: fakt je Váš nebo jde o alter ego!? :)

Nahoru

Re: 35/2016

Možná,že to s tím EET nebude tak horké. Agent Bureš, z jehož vyjádření Všetci kradnú lze dovodit,že on taky,tedy přes státní dotace ošetřené zákonem samozřejmě, má nějaký guláš v tom, kdo do EET spadne. Proč malí podnikatelé danící paušálem s obratem do těch 250 tis najednou ne a ti,kteří mají obrat 260 tis ano? Týden před účinností zákonné normy spouští pan vicepremiér,který by rád řídil stát jako firmu, kalhoty. Ukazuje se,že je nahý, v problému se neorientuje. Proč až nyní tvrdí,že e-shopy nemusí mít EET a bude výjimka? tehdy,když ANO začínalo, slibovalo nejprve,že nezavede registrační pokladny a pak, že EET bude kvůli platbám v hotovosti.

Zajímalo by mne, co by se dělo,kdyby se takto choval a sobě přihrával dotace třeba takový Kalousek. Toho by asi lidi roztrhali, zatímco Bureše milují,neb on vše napraví, vymění národ a bude dobře.
Mimochodem- šedá ekonomika nás stojí přes 600 mld ročně. Kde jsou kontroly FÚ aj.složek?

Nahoru

Re: 35/2016

Tož to je tak. Když někdo patří do party, najde se pro něj omluva, i kdyby se dopustil loupežné vraždy. Když do party nepatří, dokonce když si dovolí na praktiky party poukazovat, je zločinec, i kdyby se dopustil jen toho, že se účastnil dobročinné sbírky - jistě se jí účastnil z čistě postranních úmyslů. Mocné party a demokracie nejdou moc dohromady.

Nahoru

Re: 35/2016

Ano,ano. A koukám, že nám tu vzniká další strana- parta ,tentokrát kolem PENTY,to je konkurence Babišova holdingu bohatě sponzorovaného z peněz daňových poplatníků. Zakládá Robejšek,jehož politolog. kariéra v SRN po tom,co bylo odhaleno jeho plagiátorství, nějak tak skončila. Strana se prý bude jmenovat Realisté.
Hezký den

Nahoru