Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Novoborské gymnázium zahajuje 1. září 2008

Archiv

Vždycky, když se rodí něco nového, tak to trochu bolí. Ke kvalitním a potřebným projektům bývá cesta obzvláště trnitá a zdlouhavá. Zakoušíme to nyní sami na vlastní kůži. Poměrně dlouhou dobu jsme bojovali za to, aby v našem městě bylo obnoveno gymnázium, aby tu fungovalo tak, jako v šedesátých letech. Postupně se podařilo získat podporu města, krajských úředníků a konečně povolení ministerstva. Mysleli jsme si, že je vyhráno, ale chyba lávky! To jsme ještě netušili, že to nejhorší nás teprve čeká: překonat nedůvěru veřejnosti k nově vznikající instituci a v dnešní složité době, chudé na počet středoškolských studentů, první ročník novoborského gymnázia vůbec otevřít. Vždyť naše škola nabízí možnost gymnaziálního vzdělávání v místě bydliště, bez nutnosti dojíždění do blízké České Lípy či vzdálenějšího Rumburku a Mimoně!


Chceme tedy nyní poděkovat rodičům našich prvních gymnazistů, kteří k nám letos 1. září nastoupí, za projevenou důvěru, která je pro nás zároveň obrovským závazkem. Budeme se jim věnovat s maximálním nasazením, aby naši nově vznikající školu dobře reprezentovali na vysokých školách, pro něž je, tak jako je posláním gymnaziálních studií, připravíme.


Právě proto, že máme v první řadě na zřeteli vysokou úroveň našeho nového gymnázia, věnovali jsme jak materiální, tak personální stránce velkou pozornost. Pro 1. ročník gymnázia máme připravenu nově vybavenou učebnu v ústřední budově školy ve Wolkerově ulici, zařízenou moderní audiovizuální technikou; přímo v kmenové učebně budou studentům k dispozici vlastní počítače. Ke standardnímu vybavení školy patří počítačové a jazykové učebny, dvě moderní tělocvičny, dvě posilovny, tři kreslírny vybavené malířskými stojany, chemická a fyzikální laboratoř.


Protože začínáme v době, kdy se celá vzdělávací soustava postupně transformuje na nový systém školních vzdělávacích programů, rozhodli jsme se zahájit výuku již nově a budeme na gymnáziu vyučovat podle nového školního vzdělávacího programu. Jeho velkou výhodou je velká variabilita volitelných předmětů, která bude studentům umožňovat jakékoli zaměření pro přípravu na vysokoškolská studia.


Škola je velmi dobře vybavená, protože vznikla před čtyřmi lety sloučením dvou novoborských středních sklářských škol. V současné době sdružuje pomaturitní studium na VOŠ, maturitní studium na SPŠS, učební obory na SOUS a OU. S tím souvisí další často kladená otázka, zda na tomto typu školy, až dosud odborně zaměřené na sklářský průmysl, může být zaručena kvalita výuky všeobecně vzdělávacích předmětů, které jsou nosným pilířem ŠVP gymnázia.


Pro vedení školy je nespornou výhodou, že pro jednotlivé vyučované předměty může učitele jednotlivých předmětů gymnázia vybírat ze dvou až tří odborníků. Na gymnáziu tak budou učit jen ti nejlepší, plně odborně a pedagogicky kvalifikovaní učitelé pro 3. stupeň, tj. pro střední školy. V této době jsou úvazky a personální obsazení pro gymnázium již hotové a vedení školy je rodičům a studentům v případě zájmu bude rádo prezentovat.


Letošní gymnaziální ročník bude v Novém Boru první a jeho studenti budou vedeni tak, aby jejich studijní výsledky vybojovaly  novoborskému gymnáziu místo na slunci vedle nejbližších všeobecně vzdělávacích středoškolských institucí v regionu.



PaedDr. Ilona Jindrová
ředitelka školy