Fotoglosy z Korejského poloostrova 21. (O hrách a hráčích)

Verze pro tisk |

Marcela Meidiger pochází z Nového Boru, ale po revoluci odešla do světa živit se jako učitelka francouzštiny. Pobyla v Mexiku a USA. Nyní už více než rok působí v Jižní Koreji.

1. Korejci jsou náruživí hráči. V parcích se po celý rok scházejí muži střední a starší generace, aby na lavičkách či na zemi hráli deskové hry, karty anebo tradiční yut. První fotografie je ze soulského parku ve čtvrti Insadong.

2. Hrají soustředěně a často o peníze. Kolem hráčů se tvoří skupinky diváků, kteří sledují partii.

3. Jednou z oblíbených her je go. Je to nejstarší desková kombinační a strategická hra, která byla vytvořena v Číně 700 let př.n.l., odkud se dostala v 5. století do Koreje a v 8. století do Japonska. Korea má dnes jedny z nejlepších hráčů go na světě.


 
4. V lednu je v Koreji často pod nulou.  Přesto v parku ve středu města Cheongju hrají muži na zemi karty o peníze. Korejské karty jsou jiné, než je známe u nás v Evropě, jsou menší, jsou na nich kopce, květiny, stromy a ptáci,  v barvách převládá červená a černá.

5. Mezi dvěma partiemi karet hráči popíjejí horký čaj.

6. V Gyeongju na parkovišti jsem vyfotila ženy hrající tradiční yut. Tato hra, Korejci považovaná za typickou pro jejich zemi,  má velmi dlouhou historii, hrála se již v období Tří království, 57 př.n.l. - 668 n.l.

7. Yut se hraje doma v rodině, v období novoročních svátků, ale také po celý rok v parcích anebo na víkendovém pobytu s přáteli na venkově. Soupeří mezi sebou dva týmy, počet hráčů není nijak omezený, často je hráčů tolik, že se někteří nedostanou na řadu a baví se sledováním hry a vymýšlením strategie.

8. Jang-jak yut se hraje se čtyřmi hůlkami dlouhými 15cm a na jedné straně zploštělými. Hráč je vyhodí do vzduchu a všichni s napětím sledují, kterou stranou dopadnou na zem. Každá kombinace nese jméno domácího zvířete v čínštině: do (prase), ke (pes), kol (ovce), yut (kráva) a mo (kůň) a podle ní získává tým určitý počet bodů.

9. Získané body se zaznamenávají postupem na herní desce, korejsky mal-pan. Je to čtvercová síť o straně s pěti body, se dvěma úhlopříčkami, každá o pěti bodech.  Místo figurek se používají žetony dvou barev anebo pivní zátky, kamínky, to, co je právě po ruce. Každý tým má čtyři žetony a vyhrává, když všechny čtyři žetony obejdou herní plán.

10. Hra je to vzrušující, hráči se povzbuzují, nabízejí nejlepší strategii a jásají nad úspěšným hodem. Tím může být  yut (všechny hůlky plochou stranou vzhůru) nebo mo (všechny plochou stranou k zemi), které dávají právo dalšího hodu, ale také pozice žetonu na herním plánu. Úhlopříčky dávají možnost zkrácení cesty. Padne-li žeton na políčko obsazené protihráčem, je tento vyhozen a začíná od startu.

11. Yut se hraje často na tradičních rohožích z rýžové slámy, herní plán je namalovaný přímo na rohoži. Hraje se náruživě a o peníze.

12. Bam yut je jiná forma této hry, hraje se se čtyřmi dřívky dlouhými 3cm, uloženými v kalíšku, který se zakryje dlaní a dřívka se vrhají na rohož.  

Nahoru