Fotoglosy z Korejského poloostrova 13. (O víře k nevíře)

Verze pro tisk |

Marcela Meidiger pochází z Nového Boru, ale po revoluci odešla do světa živit se jako učitelka francouzštiny. Pobyla v Mexiku a USA. Nyní už více než půl roku působí v Jižní Koreji.

1. Vydali jsme se na východní pobřeží Korejského poloostrova. Poblíž přístavu Samcheok, v rybářské vesnici Sinnam, jsme se ocitli na podivném místě. Na skalách nad Japonským mořem se tu nachází park plný mužských pohlavních údů úctyhodných rozměrů.

 2. Zdejší rybáři zůstali věrni šamanismu,  nejstarší korejské víře v duchy stromů, skal a pramenů, a v duše zemřelých, se kterými komunikuje šaman zvaný madang.  A také už po staletí uctívají pohlavní úd jako symbol mužnosti a plodnosti.

3.  Falus, jako symbol plodnosti, byl uctíván v Indii, Mezopotámii,  starém Egyptě, starověkém Řecku a Římě. A ještě dnes,  pro indiány v Amazonských  pralesích, je velikost údu mírou sociálního postavení muže.

4. Většina pohlavních údů v parku Sinnam je vyřezána ze dřeva, připomínají indiánské totemy. Tento vyjadřuje jasně, že se jedná o symbol plodnosti.

5. Jiné totemy jsou inspirované rostlinnými motivy a také buddhistickým lotosovým květem.

6. Nechybí ani moderní pojetí...

7. Některé údy jsou z kovu  a jásavě se lesknou v podzimním slunci.

8. Dominantou celého parku je tato originální fontána.

9. Pro unavené chodce jsou tu neméně originální lavičky.

10. Z kamene vytesané údy se symboly čínského zvěrokruhu se tyčí nad Japonským mořem.

11. A opět jedna pohodlná lavička zve k odpočinku.

12. Z parku je krásný výhled na Japonské moře.

Nahoru