Festival Mácháč zvedl návštěvnost u jezera

Verze pro tisk |

Nejlepší návštěvnost za celé léto zaznamenali o tomto víkendu ubytovatelé a kempy u Máchova jezera.

Pomohl jim k tomu největší český taneční festival Mácháč 2009, jehož hlavní program začal dnes po 14:00. Pořadatelé očekávají, že se na akci, které se přezdívá česká Ibiza, sjede během noci přes 10.000 lidí.

"Je to rekordní návštěvnost letošní sezony, rekreanti jezdí méně než vloni. Místo týdne zůstávají jen na víkend, teď máme ale plno," řekl Luděk Téra ze společnosti Regio Máchova kraje.

Taneční festival se odehrává na pláži Klůček a začal o čtyři hodiny dříve než obvykle. Větší je také pódium - je stejné, jaké se používá při koncertech megahvězd. "Měří 30 krát 18 metrů a 70 dělníků ho stavělo čtyři dny. K Máchovu jezeru, kde je zakotvené, ho přivezlo 26 kamionů," doplnil za pořadatele Aleš Povr.

Tanečníky čeká šestnáctihodinový maraton, v jehož závěru se dočkají vystoupení předních světových dýdžejů. Prvním je nizozemský dýdžej Ferry Corsten, který se v britském žebříčku vyšvihl na čtvrtou příčku. Proslavil se filmovou muzikou, například ke snímku Matrix, remixoval skladby třeba U2 a spolupracoval s hlavní hvězdou loňského Mácháče - dýdžejem Tiëstem.

Druhým tahounem festivalu je Paul Oakenfold, oficiální dýdžej turné zpěvačky Madonny. "Přiletí soukromým tryskáčem z Budapešti, kde Madonna koncertuje, a v neděli za ní odletí do Bělehradu," dodal pořadatel Jiří Pokorný. Dýdžejové obsadili čtyři scény a mimo světových zástupců taneční hudby, jakými jsou Aly & Fila, Roger Shah & Chris Jones, Kyau & Albert a Jesse Voorn, mají na festivalu místo i dva nejlepší pražské kluby Mecca a Duplex. Pětihodinový set odehraje na festivalu i legenda české taneční scény - dýdžej Tráva.

Pořadatelé připravili také pavilon k relaxaci, tanečníci tam mohou nabrat nové síly v měkkých křesílkách, z drinků nebo při thajských masážích. Novinkou jsou okružní jízdy motorovým člunem s vyhlídkou na celou festivalovou pláž. Zážitek přijde na 50 korun. Další tři scény jsou v kempu Bílý kámen, kde bude v neděli pokračovat afterpárty.

Zvláštní dozor nad akcí mají policisté, zaměřují se na to, aby zabránili vloupání, kapesním krádežím, užívání drog a aby opilci nebyli za volantem. V noci na dnešek zadrželi tři cizince, kteří se vloupali do recepce rekreačního zařízení a chtěli tam ukrást kolo v hodnotě 90.000 korun. To se jim nepodařilo, ale stihli na něm způsobit vysokou škodu. "Případ zatím vyšetřujeme," řekl mluvčí českolipské policie Roman Bradáč.

Nahoru