6/2017

Verze pro tisk |

Na ledopády a do jeskyní. Kauza „sorry jako“. Nechte ten sníh raději přirozeně roztát. Kde se koná největší krajská divadelní přehlídka?

Pondělí

Právě letošní rok bude zřejmě tím vhodným pro výlety za ledopády v pískovcových skalách v okolí. Nemusíme hned až za těmi nejslavnějšími do Brtníků. Jiří Stránský mi poslal pěkné fotky i ze skal v okolí Hamru.

Úterý

Na dnešek jsem měl plánovanou návštěvu Městské knihovny, v níž se odehrávala přednáška o genealogii. Zdržel jsem se ale až skoro do pěti v práci. Doma mi došlo, že jsem paní ředitelce Kroulíkové kývnul na nabídku představit zase po čase své knížky v jejím hájemství. Už jsem to udělal třikrát a výsledky byly různé. Na besedě o geocachingu jsme se sešli čtyři, ale i tak to bylo příjemné. Největší návštěva byla po vyjití knížky Útěk z afrického pekla. To bylo narváno a velkou část tvořily ženy, které měly nějakou zkušenost s domácím násilím. Doteď mi chodí dopisy a zprávy od lidí, kteří si knížku přečetli. Minulou neděli naposledy a byl to muž, který chtěl spoluautorce Báře pomoci. Tak o Báře bychom se rovněž na konci února mohli bavit. První besedu jsem měl v knihovně, když mi vyšla úplně první knížka chemických pokusů. Jeden pokus se mi vůbec nedařil, vepředu seděla paní starostka a já se hrozně styděl.

Tak co mě čeká tentokrát? Přijdete někdo?

Středa

Jako šulin tady počítám daně. 295 korun za prodej e-knih, 383 korun jako honorář za text do učebnice, 4,42 koruny za prodej jedné knihy v Polsku … a pak v němém úžasu sleduji ministra financí vysvětlujícího svým „sorry jako“ výši svých příjmů.

Jak jsem ale pochopil, Babiš nic nezákonného neudělal. Jen využil mezery v zákoně. Takže opět podpásovky a polopravdy z obou stran.

Čtvrtek

Zástupci města kontrolují úroveň zimní údržby města. Prakticky dennodenně. A stále nic moc. Zkoušel jsem to dnes pěšky. Chodník byl sice projetý nějakou mašinou, ale zůstalo na něm asi pět centimetrů sněhu. Do něj odpoledne zapršelo, takže vznikla neskutečná břečka. Místa, která byla uklizena kvalitně, se pro změnu pokryla tenkou vrstvou ledu, což bylo ještě nebezpečnější. Nejlevnějším řešením by asi bylo přetrpět nářky občanů a zkrátka počkat, až vše roztaje.

Ale trochu alibistické mi přišlo prohlášení města. „Smluvní vztah s dodavatelskou firmou byl minulým vedením radnice postaven nedostatečně. Proto v novém výběrovém řízení, které bude probíhat v letošním roce, nastavíme zcela jiné podmínky,“ řekl místostarosta Juraj Raninec.

 

Pátek

Stydím se před pracujícími občany, ale v úterý jsem byl ve škole do tmy, abych tam dnes nemusel, když mají děti prázdniny. Chtěl jsem vidět nějaký ten ledopád a nechal jsem se zlákat článkem v iDnes k návštěvě Vaňovského ledopádu. Bydlel jsem nedaleko něj během svých studií na vysoké škole, takže to bylo i o vzpomínání. Počasí nic moc, ale pěšina od Vrkoče až k Větruši byla vyšlapaná. Jako tip na zimní výlet rozhodně doporučuji.

Sobota

Dopoledne jsem pracoval na korekturách své nové knížky, která určitě bude nenápadně představena na konci února během výše zmíněné besedy. Večer jsem vyrazil na ples turnovské základní umělecké školy. Baví mě navštěvovat akce v okolních, Lípě velikostí blízkých městech. V Turnově například v druhé polovině února proběhne divadelní akce s názvem Modrý kocour. Pořadatelé se chlubí, že se jedná o největší krajskou divadelní přehlídku. Snad něco stihnu. V Praze jsou velkou módou hospodské kvízy, v Turnově jednou za měsíc, ve čtvrtek, pořádají kvízy kavárenské. Vítězové mají slevu na spotřebě, případně volné vstupenky na akce Kulturního centra.

Neděle

A ještě jeden tip na výlet. Kromě ledopádů lákají k návštěvě různé jeskyně, v nichž vyrůstají z ledu útvary známé jako pivní láhve nebo trpaslíci. Na fotografii Filipa Holiče je patrné, že někteří by ale měli raději zůstat doma. Já nechci místo krásných přírodních útvarů vidět olámané krápníky a hromady rádobyromantických svíček.

Nahoru