5/2017

Verze pro tisk |

Sudetské včely jsou agresivnější. Jak vznikla Jasná páka? Ne, v Lípě se pervitin nevaří. Ubylo kreténů? Udělá si Lípa záložky i na pornoserverech?

Pondělí

Se zájmem jsem si přečetl příspěvek Jiřího Voseckého, který se týkal plemenářského zákona. Ten má chránit včelu medonosnou kraňskou. Samozřejmě jsem matně tušil, že včela jako jiní domestikovaní živočichové prošla nějakým šlechtěním, ale nikdy jsem se o problematiku hlouběji nezajímal. Zajímavé je, že původní včela "sudetská" je agresivnější než včela kraňská šlechtěná už od dob Marie Terezie. Také stíhá více snůšek. Celý text naleznete zde.

Úterý

Dnes mi přistál v poště dopis Petra Skokana, kterým oslovil ostatní českolipské zastupitele.

„Navrhuji, aby zastupitelstvo města Česká Lípa vytvořilo Výbor pro zdravotnictví. Tento poradní orgán zastupitelstva by se mohl zabývat například chystanou Aliancí nemocnic v Libereckém kraji, Koncepcí  nemocniční péče v Libereckém kraji, chybějící zubní pohotovostí, vstupem města do Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a. s.

Toto i další jsou záležitosti, o kterých jako zastupitelé města nejsme buď vůbec, nebo málo informováni. Přitom bychom se o ně měli velmi zajímat, neboť se dotýkají každodenních problémů občanů našeho města. Bylo by dobře, abychom v takto zásadních a důležitých otázkách měli poradní orgán, který se problematikou zdravotnictví v České Lípě bude zabývat podrobněji a bude nám iniciativně a se znalostí problému předkládat vlastní návrhy, jak nejlépe v této problematice postupovat. Já sám se k práci v takovém orgánu rád přihlásím a věří, že stejně tak i další kolegyně a kolegové.“

Bojím se, jestli všechny ty výbory a komise nejsou spíše problém. Některé orgány se nejsou schopné scházet, na doporučení některých se nedbá.

Středa

Letošní rok opravdu nezačal dobře. Umřel Pavel Šplíchal. Seděli jsme spolu nedávno u stolu nad Českolipskou satisfakcí. Byl to kapelník dokských The Sound Makers. Na rozdíl od většiny muzikantů měl doma slušný archív. Nahrávky, texty, průkazky.

Neodmyslitelně se zapsal do dějin rocku celé České republiky.

„Musím jít s tebou, nevím, jestli pochopíš systém splachování,“ nabídl se Pavel Šplíchal s pomocí, když jsem si u něj potřeboval odskočit.

Aby člověk spláchl, musel za prkýnko zasunout dřevěnou tyčku.

„To tady jednou u mě byli chlapi z Prahy. Došli si na záchod a pak jsem zjistil, že nazvali svou kapelu Jasná páka,“ objasnil mi Pavel Šplíchal něco málo z historie slavné skupiny osmdesátých let.

Čtvrtek

Českolipský deník informoval o nálezů chemikálií v Žizníkově, které pravděpodobně sloužily k výrobě drog (zde). I proto mi přišlo směšné, když se v nedávno zveřejněné mapě varen a pěstíren Česká Lípa nevyskytovala.

Pátek

Je to právě čtyři roky, co jsem si dovolil položit otázku, jestli je v tomhle státě opravdu 2 717 405 kreténů. Právě tolik lidí zvolilo prezidentem Miloše Zemana. Člověka, který v následujících letech málem poblil korunovační klenoty, přivedl si na hrad z Blesku Ovčáčka, pomluvil Peroutku, několikrát nám prozradil podrobnosti ztráty svého panictví, rozeštval národ, podpořil psychopata Konvičku, dal několik metálů svým posluhovačům, paktoval se s komunisty a dělal ostudu v půlce Evropy (západní). Můj kontroverzní článek je zde.

Sobota

Česká Lípa je všude: na instagramu, facebooku, youtube a nově má záložku i na Parlamentních listech. Rádoby objektivních novinách, v jejichž vlastnických strukturách se objevují jména lobistů Janouška či Valenty. Parlamentní listy nemají nic společného s parlamentem a milují je voliči pro mě nepřijatelných stran. Navíc jsou podezřelé z šíření proruské propagandy. Ale když nad tím přemýšlím, neliší se od jiných projektů. Je nezávislé třeba iDnes, které patří nejmocnějšímu muži země? A vadilo by mi, kdyby v iDnes měla Lípa záložku? Vadila by mi záložka města třeba na pornhub? A jsou i-noviny nezávislé? Jsem nezávislý já? Nešířím proevropskou propagandu? Anebo protiruskou?     

Nahoru

Komentáře

Re: 5/2017

Ta relativizace na konci je docela nebezpečná...

Relativizovat se dá cokoliv, ale aby úředník, někdo zodpovědný za online media, propagoval tj. veřejně podporoval takovej sajrajt jako jsou parlamentilisty.cz, to je síla.

To si ten jeho čas stravený editací článků a profilu na tom sajrajtu dokážu představit jinak, navíc touhle popularizací "od autorit" dochází k nenápadné legitimizaci těchto medií a pak se to takhle relativizuje.

Je úplně jedno, jestli jste pane redaktore zavislý nebo ne, neb je pod každým článkem vaše jméno...

Ale mně, jako občanovi ČL se prostě ekluje, že se to jménem města propraguje a vůbec bere v potaz...

BTW: Člověk spravující online media pro MÚ ČL je diletant, totální amatér, neznající zakladní pravidla netikety, pravidel publikování a psaní vůbec. Stydím se za něj/ní.

PS: ....to uz snad radši ten Pornhub se zastupitelama jako hvězdama...

Nahoru

Re: 5/2017

Je to určitě na větší diskusi. Relativizaci uznávám. Ale je to masírka i z druhé strany. Snažím se číst více novin. Třeba Svobodné fórum je tak děsivě antibabišovské, že vlastně už o ničem jiném neinformuje. Z iDnes prakticky vymizely články zpochybňující Babišovy aktivity. Ani Česká televize nezvládá být objektivní (byť mi vadí ty útoky na ni ze strany přívrženců takových plátků jako jsou Parlamentní listy).

Co si v tom zmatku má počít populace nezvládající ani základní pravidla pravopisu svého rodného jazyka. Včera mi třeba přišel anonym, v němž ve třech větách bylo 24 chyb.

Ale tvůj příspěvek je hlavně o tom, kdo to teda na radnici spravuje. Nějaký tip? 

Nahoru

Re: 5/2017

Město v tom může být nevinně, PL si přebírají tiskové zprávy měst zcela volně a podepsáni pod nimi jsou redaktoři PL. Sám jsem na PL našel mnoho svých tiskovek, a to jsem jim nic rozhodně nezasílal, někdo jim to musí předávat. Obvykle to mají na webu do několika hodin.

Nahoru