39/2016

Verze pro tisk |

Dnes bude deník hodně o fotkách. Božská komedie. Vánoční Seiffen. Nocleh v hokejové hale. Nové vlakové nádraží.

První série fotografií je od Jakuba Mencla, z koncertu dua Kchun. Benefiční akce se odehrála v kostele Povýšení svatého Kříže a jejím cílem bylo podpořit nadační fond Ozvěna. Více o tomto fondu se můžete dozvědět zítra v seriálu Štafeta, představím vám Pavlu Prokešovou.

O víkendu jsem se vypravil vychutnat si německé Vánoce. Už před lety mi kolegyně doporučovala městečko Seiffen vzdálené asi pět kilometrů od hranic. Nikde v něm sice není přirozené centrum, ale silnice lemují manufaktury a prodejny především s dřevěnými hračkami. Do manufaktur se platí vstupné, obchody můžete navštěvovat jako malá muzea zcela volně. To obzvlášť ve včerejším mrazivém počasí bylo velmi příjemné. Mezi domy jsou stánky s tradičním sortimentem – svařené víno za dvě eura, klobásy atp.

Pravda, hračky, kolotoče, figurky k Betlémům nejsou pro Čechy právě nejlevnější. Některé cenou převyšovaly i škodovky. Levné není ani parkování – během adventu je centrum města zavřené a na záchytných parkovištích se platí většinou pět euro.

Na noc jsem jel do Litvínova. Nocleh na stadionu Ivana Hlinky už jsem jednou propagoval, takže jen připomenu – raritou zdejšího hotelu je, že můžete dostat pokoj s výhledem na ledovou plochu. Včera hrál dorost Vervy s Hradcem Králové a vyhrál 4 – 3 v prodloužení. Hlavním cílem však byla restaurace North (je přímo na stadionu) – nejenže tam dobře vaří, ale podávají pivo Černý orel z vlastního pivovaru. Hotel samotný není žádná hitparáda, ale je široko daleko nejlevnější.

Výhled z pokoje

Při příjezdu do Lípy jsem se ještě jel podíval na zčásti otevřené nové vlakové nádraží.

Cesta do nikam

Nahoru

Komentáře

Re: 39/2016

Ve skutečnosti stavba vypadá lépe, než na dřívějších plánech a vizualizacích. Jasná výhrada k zastřešení perónů - laštovkám - už při mírném větru nebudou cestující chránit.
Před cestou do nikam jsme varovali (zastupitelé KSČM) na jednání zastupitelstva už při schvalování dotace/daru Českým drahám na výstavbu druhého - jižního - výstupu z podchodu. Doufám, že se vedení města podaří co nejdříve předložit smysluplné řešení.

Hezký nedělní večer

F. Chot

Nahoru