38/2016

Verze pro tisk |

Proč by ne? Alfasamečci v parlamentu. Nový rozpočet bude deficitní, snad jen zdánlivě. Podpořme Ozvěnu! Na skok v Německu.

Pondělí

Ještě pár dnů se budu prodírat svými poznámkami z Bruselu. Ani v sídle Evropského parlamentu jsem nepřestal být učitelem, byť jsem tam byl jako novinář. Měl jsem možnost seznámit se s většinou českých europoslanců a mimo jiné mě zaujal projekt Martiny Dlabajové, nezávislé z kandidátky hnutí ANO.

Projekt motivačních stáží PročByNe? (více zde) nabízí mladým Čechům zúčastnit se různých stáží. Nedávno bylo možné získat stáž u účetního dvora v Lucemburku, ve štukatérské dílně, u michelinského kuchaře nebo kadeřníka filmových hvězd.

Aktuálně jsem však nenašel žádné aktuální stáže, tak jsem paní poslankyni napsal, třeba do konce týdne budu moci Českolipanům nabídnout nějakou zajímavou stáž aneb víte první wink.

Úterý

Poslance a poslankyně těžko dát do jednoho pytle, ale všiml jsem si jednoho fenoménu. Poslanci, myslím muži, často hovořili více o sobě než o své práci. Takoví alfasamečci, kteří jsou náležitě hrdí na pozici, které dosáhli. (V naší delegaci bylo několik mladých holek z České televize.) Byli samý vtípek. Spíše prezentovali své názory. A bylo jedno, zdali byli od komunistů nebo od lidovců.

To ženské si přehodily šátek z jedné strany na druhou a spustily o svých projektech, o výborech, ve kterých působí. A měly docela slušný rozptyl – Olga Sehnalová hovořila o směrnici týkající se přístupnosti pro osoby s postižením a Dita Charanzová o dopadech kauzy dieselových motorů Volkswagenu.

Stále tvrdím, že Česku by prospěla prezidentka bez přehnaného ega.

Středa

Jediný, kdo se vymykal, byl Petr Mach (Svobodní). Ostatní o něm mluvili jako o někom, kdo pomalu do parlamentu ani nejezdí. Naší akce se neúčastnil. Nevím, jestli ho nikdo nepozval nebo neměl zájem. Skoro bych si tipnul, že se jako euroskeptik nehodil do programu.

Koukal jsem se panu Machovi do jeho veřejného diáře a plenární zasedání EP ve Štrasburku v něm jsou. Na stránkách EP se dají nalézt vystoupení Petra Macha na zasedáních. Poslední má datum 22. 11. 2016, k dispozici jsou i videozáznamy (zde).

Vyjadřoval se k situaci na Západním břehu Jordánu: Madam President, the Israeli-Palestinian conflict is complicated. I believe that we all want peace, but it takes two to tango and Palestinians simply refuse to negotiate with Israel on borders, on security and so on, and rather they attack it with rockets. The European Union cannot resolve this conflict in lieu of Palestinians and Jews. The EU should be impartial, but instead of that the EU patronises Palestinians and discriminates Jews.

Please respect that in the area of the West Bank, or Judea and Samaria as its historical name is, there are both Palestinians and Jews. Why can the Palestinians have free trade with the EU while the EU imposes high tariffs on EU goods? For this reason I have established a working group of friends of Judea and Samaria to establish fairness.

Schválně se ho zeptám, jestli byl pozván nebo ne. Ať je deník trochu pestřejší.

Čtvrtek

Odpoledne po škole jsem odjel do Grosshennersdorfu. Čekalo nás plánování dalších dílen projektu Lanterna Futuri, kterého se naše škola účastní už více než deset let. Žádná sláva. Ubývá peněz, které do projektů směřují. Začínali jsme velkoryse, děti prakticky neměly žádnou finanční spoluúčast, dnes si musí část nákladů hradit. Navíc ve všech třech státech neustále probíhají nějaké školské reformy. Například v Polsku se ruší víceletá gymnázia, takže budeme hledat nové partnery. Přitom zájemců z řad dalších škol přibývá.

Vymýšleli jsme například nové dílny, rýsuje se i spolupráce s libereckou IQLandií.

Pátek

Mrknul jsem se na program posledního letošního zasedání zastupitelů, abych vyzdvihl nějaké zajímavé body.

Na úvod budou zastupitelé měnit změny termínů pro splnění úkolů zadaných v předešlých měsících. Například odloží svůj zájem o majetkový vstup do nemocnice či zpracování harmonogramu adaptace KD Crystal na multifunkční centrum. Mezi důvody průtahů jsou oficiálně nevyhodnocené výsledky ankety mezi obyvateli.

Hlavním bodem programu však bude rozpočet města na příští rok. Příjmy by měly tvořit 617 milionů korun, výdaje 749 milionů. Deficit je tedy 132 milionů korun českých. Slovo deficit je asi přehnané, protože se předpokládá získání dotací či převod prostředků z tohoto roku. Uvidíme po diskusi a schválení.

Sobota

Odpověděli mi oba dva europoslanci, tedy lépe řečeno, odpověděly mi jejich asistentky.

O projektu PročByNe? jsem se dozvěděl toto: „Projekt končí druhý rok své existence, právě se uzavřelo stínování starosty Valašského Meziříčí. Nyní nastává období přípravy katalogu stáží za celý rok, společné prezentace letošních stážistů v Evropském parlamentu a hledání nových partnerů pro rok 2017.

Skutečně nyní není vypsána žádná stáž, neboť i my potřebujeme nějakou dobu na přípravu dalšího, snad opět úspěšného roku plného skvělých nabídek. Počátkem roku budeme plnit ještě jedno přání z naší Sběrny přání (která je příležitostí napsat nám svůj sen, pokud ho mezi vypsanými stážemi nenajdete). A od března bychom zase měli jet ve standardním režimu a vypisovat stáže prakticky každý měsíc.“

Záhadou nakonec není ani nepřítomnost Petra Macha na novinářské akci. „Minulý týden se panu Machovi narodil syn Jonáš (v úterý 29. listopadu). Z tohoto důvodu na poslední chvíli poněkud změnil svůj program (v rozsahu cca dvou dnů). Jinak by si samozřejmě setkání s novináři nenechal ujít.“

Pro zajímavost tento den Petr Mach složil funkci předsedy Svobodných. Záminkou je snaha ujasnit si, jestli v příštích volbách budou Svobodní klást důraz jen na odchod z Unie nebo vymyslí ještě něco dalšího.

Neděle

Dnes si nechci nechat ujít benefiční koncert Dua Kchun v kostele Povýšení svatého Kříže. Důvodů mám několik. V tomto kostele jsem ještě nebyl, duo jsem chtěl slyšet už v Žitavě, mám rád Božskou komedii, chci podpořit Ozvěnu, akce je doprovázena minivánočním trhem u Květy Menclové, mé kolegyně z kabinetu, bude promítat Ruda Živec. Pokud se vám také sešly nějaké důvody, tak se sejdeme. Koncert začíná v 17 hodin.

Nahoru