3/2017

Verze pro tisk |

Rozpočty a čarování s čísly. Čekání na šakala. Má být jednání rady více transparentní? Téma týdne: sníh v zimě.  

Pondělí

S tím městským rozpočtem je to zapeklité. Koalice vždy bude tvrdit, že je dobrý – bez ohledu na to, jestli bude přebytkový nebo deficitní. A opozice bude tvrdit, že je na nic, bez ohledu na to, jestli je přebytkový nebo deficitní.

Vidíme to i u rozpočtu celostátního. Účetními operacemi se vykouzlil největší přebytek, co řadě lidem paměť sahá, a podle opozice je to stejně špatně. 

Zajímavou roli v Lípě hrají komunisté. Na jednu stranu kritizují, prosazují si své dodatky a nakonec hlasují každý jinak – Panc nedorazil, Nedvědová se zdržela a Chot byl pro.  

Je to trochu jako s fotbalem. Ať už naši vyhrají nebo prohrají, cenu chleba to nezmění.

Podle mě koalice chce rychle začít do něčeho investovat, aby měla před příštími volbami čím mávat. Je jedno, jestli se postaví bazén u Kauflandu nebo opraví kulturní dům.

Úterý

Na vlky si v našem okolí pomalu zvykáme. Nedávno byl zaznamenán jeho výskyt i u Chomutova. Co ale šakal? Ten byl několikrát fotografován v jižní části Kokořínska, takže je spíše jen otázkou času, kdy ho nějaká fotopast vyblejskne i u nás na Českolipsku. Ve stepích obory Židlov by se mu asi mohlo líbit. Zde je článek v zoologickém časopise ZooKeys.

Středa

Přemýšlel jsem, jestli v i-novinách neudělat sérii o svých genealogických pokrocích. Jde o módní věc. Navíc při ní vznikají zajímavé historky.

Stydím se i telefonovat, proto jsem sám sebe překvapil, když jsem v Přepeřích zazvonil na zvonek úplně neznámých Bártů, abych se jich zeptal, jestli náhodou nejsou moji příbuzní. Po ochutnání buchty bych si to docela i přál, ale večer jsem zjistil, že jejich předek se do Přepeř přistěhoval asi padesát let poté, co můj se odstěhoval.

Čtvrtek

Ještě jednou jsem se kouknul na usnesení z minulého zasedání zastupitelů a skutečně proti rozpočtu byl i Zdeněk Ježák. Minule jsem se podíval špatně – na výsledek hlasování o jednom z pozměňovacích návrhů.

Když už jsem zápis otevřel, v rychlosti jsem ho ještě prolítl, jestli některý ze zastupitelů nevypustil zaznamenání hodnou perlu i v dalším průběhu jednání.

Snad jen v diskusi se zase opozice a koalice poštěkaly kvůli netransparentnosti jednání rady. Celé to vyvolal Tomáš Martínek dotazem na výběrové řízení, jehož vítězem se staly pekárny (v radě sedí jejich ředitel Kozák). Je to opět věčný koaličně - opoziční spor. Zákon neukládá pořizovat záznam, tak se zkrátka nedělá - to je názor koalice. Udělat by se měl, aby byl klid - to je názor opozice. Řada zastupitelů byla v minulosti v opačné roli, a tak dělají to, co jim dříve vadilo.

Pátek

Sněží už skoro týden a lidi to v zimě stále překvapuje. I mně se podařilo uvíznout v kopečku za Ploužnicí, když silnici na několik hodin zablokovaly kamióny. Komu ale nadávat? Sobě, že jsem vůbec někam vyjížděl? Silničářům? To by mi přišlo nefér. Na benzínce jsem potkal dva vozy, jak doplňují naftu a následně se pouštějí do dalšího marného boje. Kamióňákům? No, všichni se živíme, jak můžeme. Nakonec jsem to otočil a přes Hradčany to objel.

Sobota

Sněhovou kalamitku využila i starostka. V sobotu se na facebookové stránce města objevilo toto její prohlášení:

„Prošla jsem si dnes večer po návratu z cest Slovanku - chodníky ani silnice nepovažuji za řádně uklizené. Všude leží vrstva sněhu, nedá se v tom chodit, je to o zlomení nohy. Pro seniory nebo mamky s kočárkama problém. Požádala jsem ještě teď večer o nápravu v úklidu ihned. V pondělí si uděláme velký kontrolní den, jak to v které části města s úklidem sněhu vypadá. Napište mi tipy, kam se určitě podívat. Děkuji, Romana Žatecká.“

Do rána přibylo přes devadesát komentářů, z nichž je zřejmé, že uklizeno vlastně není nikde. V týdnu jsem dvakrát potkal zaměstnance AVE, jak uklízejí zastávky, viděl jsem i týpky na podpoře, jak bojují s námrazou. Za mého dětství jsme se ráno s lopatami potkávali s mými sousedy v šest ráno před domy a společně jsme chodníky uklízeli sami.  Dnes se čeká na první sněhovou vločku nikoliv s lopatou v ruce, ale s klávesnicí.

Tím nechci zlehčovat situaci – ještě si živě pamatuji na kočárkovou rallye, když byli kluci malí. Ale také jsme měli doma boby a sáňky s ohrádkou.

Sobotní večer jsem strávil v hospodě. Hláška výčepní na dotaz, v kolik zavírá: „V jedenáct anebo při dvou hostech. Ale Láďa se nepočítá.“

Štamgasta Láďu si asi umíte představit.

Neděle

A těsně před editací deníku vidím, že situace se sněhem využívá i zastupitel Chot v hydeparku, aby obhájil svou vizi technických služeb – zde.

 

Nahoru