26/2017

Verze pro tisk |

Je discgolfové hřiště posekané? Jak vypadala Lípa z družice v roce 1984? Projektový den na radnici. Kuřácká zóna před Horníkem. Nejpromarněnější roky Petra Skokana. Sedmý den na Svatojakubské cestě.

Pondělí

Na úvod týdne se hodí ještě jeden ohlas na Všudybud. Fotografie a také rozhovor Marka Douši s Jirkou Gottlieberem naleznete v tomto odkazu. Je to tak trochu na revanš, protože ve zmíněném článku je odkaz na ten můj. Můžete si tak o Všudybudu číst stále dokola.

Úterý

Google má opět novou aplikaci. Jmenuje se Google Earth Timelapse a naleznete ji zde. Do vyhledávacího okénka zadáte například Česká Lípa, nastavíte si rychlost slow a můžete sledovat časosběrné video pořízené z družic vesmírné agentury NASA. Začíná v roce 1984 a končí v současnosti. Kromě toho, že se na polích mění plodiny, rozrůstají se do okolí měst různé satelitní osady, sklady a předimenzované obchody.

Středa

V rámci projektového dne navštívila radnici naše kvarta. Většinou do vedení města rýpu, tak tentokrát je musím pochválit. Paní ředitelka, paní třídní a dokonce i studenti chválili, jak byla akce ze strany města připravena. Facebookový profil města o celé akci informoval takto: „Místostarosta Mgr. Juraj Raninec žákům objasnil systém státní správy a především samosprávy, tajemník Ing. Josef Zachrla pak představil úřad a jeho působnost. Starostka České Lípy Mgr. Romana Žatecká zapojila žáky přímo do rozhodovacího procesu na příkladu vyhlášky o nočním klidu a hlasování o dotacích z fondu zastupitelstva města. V obřadní síni Bc. Petra Dolečková, vedoucí správního odboru, představila činnosti tohoto odboru, se kterými žáci mohou přijít nejvíce do kontaktu. Exkurze na MěÚ pokračovala návštěvou městského informačního centra, kde Bc. Denisa Lebedová informovala o službách pro občany a turisty. Projektový den pak pokračoval v jedné z příspěvkových organizací města, a to v Sociálních službách města ČL, konkrétně v Domově pro seniory Lada.“

Fotografie je rovněž z městských stránek.

Čtvrtek

Už minulý týden jsem chtěl psát o nekouření v hospodách, ale nakonec jsem celý deník věnoval Všudybudu. A mezitím už bylo prakticky všechno nějak napsáno. Je to skutečně nepěkný pohled, když jdete ze školy kolem tří hospod, které jsou prakticky prázdné, přičemž štamgasti stojí či posedávají před nimi. Před Hong Kongem, restaurací, která v rámci Libereckého kraje nejvíce vytěžuje policii, sedí každý den asi šest lidí na schodech, o padesát metrů dále stojí další tři u Legezova popelníku. Nejkulturněji to nakonec vypadá u herny Monza, před níž majitel postavil tři stolky. A jelikož má o pět korun dražší pivo než ostatní, typičtí uživatele Horníka či Hong Kongu mu tam stejně nechodí.  

Pátek

Konečně jsem se dostal k tomu, abych se pobavil diskusí z minulého zasedání zastupitelů. Na programu bylo mimo jiné odvolání starostky a místostarostky.

František Chot pronesl, že všichni vědí, jak hlasování dopadne. Přesto byl pro tajné hlasování. Místostarosta Raninec například řešil, že ve vlastnostech materiálu Zdeňka Ježáka byla jako autorka Mgr. Procházková. No, ještě, že si to nenechal zkontrolovat ode mě.

Zajímavý názor měla i Eva Vlastníková: "Budu hlasovat vždy proti návrhu Zdeňka Ježáka. Vy jste koalici opustil podivným způsobem a od té doby jste nepředvedl nic, co by bylo rozumné."

Petr Skokan zase řekl, že tři roky ve sněmovně byly tři nejpromarněnější roky života.

Po chvíli následovala technická Jaromíra Štrumfy: "V roce 2011 byl Mgr. Vlček upozorněn na černou skládku ve Staré Lípě – od r. 2011 do r. 2014 si s touto záležitostí nevěděl rady. Když nastoupil Mgr. Raninec, záležitost černé skládky byla vyřízena během jednoho roku. Pan Mgr. Vlček je muž s velkými ústy."

Na to mu Tomáš Vlček odpověděl, že to nebylo v jeho kompetenci, navíc problém vznikl v době, kdy byl Jaromír Štrumfa nejvyšším představitelem města.

Nejprve se hlasovalo o ukončení diskuse. Proti byl jen Petr Skokan. Pak se hlasovalo o možnosti hlasovat tajně. Zde byl poměr devět pro, deset proti. Takže návrh neprošel. Stejně jako návrh odvolat starostku. A následně celou radu nebo aspoň místostarostku. Pro odvolání místostarostky Šafránkové mimochodem hlasovali komunisté.

Sobota

Vyrazil jsem na sedmou etapu Svatojakubské cesty. Kvůli nevhodnému spojení jsem vyrazil už z Bakova nad Jizerou, navíc se zastavil na zřícenině Zvířetice a v informačním centru, které je této památce věnované, pak jsem také asi čtyři kilometry kufroval. Teprve kolem poledne jsem se konečně napojil tam, kde jsem minule skončil. Co mohu doporučit? Zmíněné informační centrum pod Zvířeticemi. Je u něj parkoviště, uvnitř mají zajímavé materiály, které se věnují zejména rekonstrukci původní podoby zámku. Naproti je zmenšená železniční trať.

Na další trase mě nejvíce zaujaly kostel svatého Mikuláše v obci Vinec a židovský hřbitov v Zámostí.

Neděle

Tesně před dopsáním deníku jsem si skočil zahrát discgolf. Zaprvé jsem se potřeboval hejbnout, za druhé jsem chtěl zjistit, jestli je posekáno na všech jamkách.

A výsledek? Už to není jen boj se soupeřem a vysokou trávou. Do hry se už vložily i dvoumetrové bodláky.

Nahoru