2/2017

Verze pro tisk |

Pozvánka na Kost. Kdo diskutoval o rozpočtu? Vyšla mi nová knížka. Kauza Lidl. O Silvestru se za rok asi bude moci beztrestně i zabíjet. V rodokmenu jsem už na začátku Třicetileté války.

Pondělí

Bandy idiotů opět o Silvestru úřadovaly. Před domem minimálně tři shořelé kontejnery (fotografie jsou od nás a jejich autorem je Jiří Svoboda). O ulici výše ohořelo dokonce auto.

Moc nechápu, proč stát neustále vydává nějaké nové zákony či město vyhlášky, když nikdo není schopen pořádek vymoct. Každý ví, že alkohol se nesmí mladistvým do rukou dostat, přesto se toleruje, že okolí barů a diskoték bylo celé silvestrovské období obklopeno podnapilými deváťáky. Stejně tak platí omezení o používání pyrotechniky. Do toho Eva Vlastníková vydává sterilní tiskové zprávy.

Úterý

Úplně jsem zapomněl, že mi má v lednu vyjít nová knížka, takže zneužiju deník k malé reklamě. Jde o pokračování poměrně úspěšných Chemických prvků kolem nás, které se v Čechách dočkaly dotisku a přeloženy byly do dalších dvou jazyků. Snad pokračování s názvem Chemické sloučeniny kolem nás (s podtitulem anorganické) dopadne podobně. Českolipany určitě potěší, že autorem obrázků je výtvarník Atila Vörös. Na knize se podílely i dvě Českolipanky – kolegyně Helena Paszeková na jazykových a manželka Šárka na odborných korekturách. Všem děkuji!

Středa

Já dokážu pochopit obavy z islámu, dokážu pochopit strach z jiné kultury, ale nepobírám tu špínu, kterou v diskusích „ti správní Češi“ chrlí na Lidl kvůli tomu, že v reklamním letáku použil černošského modela. To se ti lidi opravdu nestydí? Já teda ano. Za ně.

Ale je fakt, že zastánci multikulturní Evropy zase hysterčí zbytečně moc. Pročetl jsem si v rámci sebetrýznění několik diskusí a těch pár hlupáků vymezujících se vůči černochovi odsuzuje většina lidí, včetně těch, co jinak sdílejí protimigrační a protiislámský obsah.

Čtvrtek

K rozpočtu města vydalo tiskovou zprávu vedení města (zde) i opozice (zde). Mrknu na zápis z prosincového zasedání zastupitelů, jestli neobjevím ještě nějaké jiné názory.

Na úvod Roman Kozák poznamenal, že finanční výbor se musel k rozpočtu setkat několikrát z důvodu nepřítomnosti vysokého počtu členů. Petr Skokan se ptal, proč nebyla k rozpočtu žádná pracovní schůzka a proč zastupitelé nezasedali v listopadu. Starostka odpověděla, že v uplynulém roce nebyl o schůzku velký zájem, ale zastupitelé k rozpočtu mohli poslat své připomínky. Juraj Raninec opět vytáhl na světlo můj alergen - veřejnou anketu občanů. Například jako argument k možnosti vybudovat parkovací dům. Naopak mě potěšil tvrzením, že se v roce 2018 uvažuje o regeneraci sídliště Sever.

Hodně se propíral bazén a také lanové centrum. Bazén chápu, i když osobně jsem proti němu. Lanové centrum mi hlava nebere. Pokud do nějakého chci, a že jsem jich pár slezl, klidně si zajedu jinam. A všude, kde jsem byl, jsou nerentabilní a velkou část roku zejí prázdnotou. Vyhozené čtyři miliony - na začátku, dále by byla potřeba údržba, personál atp.

V průběhu projednávání tohoto bodu si znovu vzal slovo Petr Skokan: "Priority v rozpočtu – bazén, lanové centrum a fontány – to pro mě priority nejsou. Nový bazén u Sportareálu nikdy nenahradí chybějící koupaliště. Ani 80 milionů na bazén stačit nebude. V rozpočtu chybí celá řada věcí. Nenašel jsem v rozpočtu zlepšení ukotvení vánočního stromu, chybí prostředky na vánoční trhy, prostředky na zaměstnávání osob se zdravotním postižením, rozvoj zaměstnanosti ve městě, zdravotnictví, zlepšení kvality vody na zakázaném koupališti v Dubici, na informační systém v hromadné dopravě, lávky pro pěší a cyklisty, prostředky na nemocnici, na rozhlednu, na zlepšení ekonomického a sociálního prostředí ve městě, prostředky na rozvoj optických kabelů, divadlo před KD Crystal, knihovna za KD Crystal. Hlasovat pro takovýto rozpočet je kaskadérství a budu žádat o oddělené hlasování."

Petr Skokan a Pavla procházková byli nakonec jedinými, kdo hlasoval proti rozpočtu. Zdrželi se: Miroslav Hudec, Zdeněk Ježák a Tomáš Vlček.

Pátek

Malé genealogické okénko. V jedné větvi rodokmenu jsem se prohrabal až do roku 1623. Začínala Třicetiletá válka a část mé rodiny si kupovala svůj první mlýn na Chodsku (vůbec jsem netušil, že někde tam bych mohl mít kořeny). Mlýn jsem dohledal na dobových fotografiích, dnes je tam, bohužel, kruhový objezd.

Jen pro zajímavost – amatérští genealogové budou mít možnost setkat se v městské knihovně.  V úterý 31. ledna v ní bude přednáška Marcely Freimuthové s názvem Jak sestavit rodokmen.

Sobota

I přes mráz jsem se vypravil na Zlatou stezku Českého ráje, abych ukrojil pár kilometrů. I v minus sedmnácti byl u Kosti otevřený stánek s občerstvením (na rozdíl od hradu). Prostředí pískovců má své kouzlo i v zimě. Malá pozvánka v podobě fotografií.

Nahoru

Komentáře

Re: 2/2017

Jen zpřesnění - proti rozpočtu hlasovali: Zdeněk Ježák, Pavla Procházková a Petr Skokan, zdrželi se: Miroslav Hudec, Marie Nedvědová, Štěpán Slaný a Tomáš Vlček. Nepřítomni byli Oldřich Panc a Jitka Volfová.
Celkem tedy bylo pro rozpočet 16 ze 25 zastupitelů.

Nahoru

Re: 2/2017

No to se tedy máte soudruhu čím chlubit že jste pro toto zvedl ruku. Snad se bude všem 16-ti zástupcům města dobře spát.

Nahoru

Re: 2/2017

Nechlubím se. Že jsem hlasoval pro rozpočet, bylo zřejmé už z článku p. Bárty - jen jsem ho doplnil/upřesnil.

A doplním také, že jsem protestoval proti nekonání schůzky zastupitelů k předjednání rozpočtu, upozornil jsem na nedořešení situace s podchodem na novém vlakovém nádraží, hlasoval jsem proti výstavbě bazénu, že jsem za náš klub navrhoval vyřadit plánovanou investici 41 milionů na opravu domu v Komenského ulici - protože tento záměr nebyl podle nás řádně projednán, nebyly zvažovány alternativy, tento návrh byl hlasy 20 zastupitelů odmítnut.

Našemu klubu se podařilo prosadit zařazení částky půl milionu korun na studii, která by zhodnotila možnosti řešení stavu vody v Koupališti Dubice - to je ovšem jen a pouze číslo v rozpočtu, důležité je, zda vedení města a ORMI skutečně "něco" konkrétního v této věci udělají ...

Hezký den

F. Chot

Nahoru