18/2017

Verze pro tisk |

Box jak z filmu aneb Mimoňák prohrál. Magda Jogheeová vydává novou knížku. Top five festivalu Lípa Musica. Martin Hilský na gymnáziu. Přivezou Miloše Zemana.

Pondělí

Před lety jsem zažil řádění vandalů na hřbitově, kde spočívají ostatky členů mé rodiny, tak si umím představit ten šok, jaký zažívali lidé, když navštívil arnultovický hřbitov. Fotogalerii si můžete prohlédnout v Českolipském deníku – zde.

Úterý

Nedávno jsem ve Štafetě (zde) představil Magdalenu Jogheeovou. Tento týden jí vychází nová kniha s názvem Je na kostele stále pět? Na záložce se píše: Fejetony a sloupky o zvířatech, lidech, blbé levé mozkové hemisféře, Francii, Havaji, České Lípě i Českém Dubu, léčivém dubu, děravém kýblu, džungli, spolucestujících, kufrech, pitomém syndromu, kterým trpí a o všem, co tvoří autorčin svět… Řada z nich vyšla v týdeníku ONA Dnes, některé v Literárních novinách.

Předpokládám, že opět půjde o oddychové čtení, v němž poznáme nejen sebe, ale také některá místa v okolí.

Středa

Po odtajnění všech hvězd Všudybudu došlo i k představení programu letošního ročníku festivalu Lípa Musica – více najdete například v tomto článku.

Já jsem si už na děčínském zámku, kde došlo k prvnímu avízu, udělal svůj vlastní top five.

1.       Mozartovo requiem – Musica Florea v německém Zittau 6. října

2.       Melancholie – charismatický violoncellista Jiří Bárta 7. října v Biberově kapli

3.       Pocta Bennewitzovi – Bennewitzovo kvarteto na dokském zámku 14. října

4.       Hradišťan v srdci skla – Jiří Pavlica 24. září v Kamenickém Šenově

5.       Domine Jesu Christe - soprán Gabriely Eibenové 8. října v Konojedech

Čtvrtek

Květa Menclová nejen že dělá novou produkční festivalu Lípa Musica, ale občas díky své dřívější práci v nakladatelství sežene k nám do školy zajímavou osobnost. Dnes se tak zájemcům (a že jich bylo) přijel představit Martin Hilský, asi nejvýznamnější český shakespearolog. Já zrovna pitval ledvinu, a tak jsem si jen nechal podepsat Sonety, ale nejen kolegové hovořili o mimořádném zážitku. Paní ředitelka k tomu na školní web napsala mimo jiné: „Nesmírné zaujetí pro tohoto dramatika a jeho dílo a také rétorické přednosti pana profesora pak v tom nejlepším slova smyslu nakazily posluchače tak, že po skončení přednášky bylo prodáno shakespearovských 58 knih!“

Pátek

Už za týden se v Libereckém kraji vyskytne prezident Zeman. Pokud tohoto samoliba chcete na vlastní oči vidět, pak vám nabízím jeho neoficiální program:

9. KVĚTNA

10:30 – příjezd prezidentského páru ke Krajskému úřadu Libereckého kraje

11:00 – setkání prezidenta republiky se zastupiteli Libereckého kraje a starosty obcí Libereckého kraje

15:35 – příjezd do obce Prysk

16:10 – setkání prezidenta republiky s občany obce Prysk

16:55 – konec setkání

 

10. KVĚTNA

11:20 – setkání prezidenta republiky se zaměstnanci společnosti firmy TREVOS Turnov (v areálu firmy na Valdštejnsku)

11:50 – konec setkání

12:00 – oběd Zámek Svijany

14:00 – příjezd do města Jilemnice

14:35 – setkání prezidenta republiky s občany města Jilemnice (pódium před radnicí))

15:40 – příjezd do Železného Brodu (náměstí)

16:15 – setkání prezidenta republiky s občany města Železný Brod (náměstí)

16:55 – konec setkání

 

11. KVĚTNA

11:45 – příjezd do města Doksy

12:30 – setkání prezidenta republiky s občany města Doksy (náměstí), následují soukromý oběd, rozhovory a tisková konference pro média ad.

17:00 – konec návštěvy Libereckého kraje

(Zdroj: TZ Libereckého kraje)

Sobota

Jedním z největších zážitků dne pro mě byl předpůlnoční boxerský zápas Skoromimoňáka Vladimíra Klička, který ve svých 41 letech nastoupil proti nikdy neporaženému Angličanovi Joshuovi. Žádné velké provokace, korektní zápas, který si v některých kolech nezadal se scénami z filmů. Zvláštní pocit vidět člověka, který byl před lety symbolem neporazitelnosti, několikrát na zemi. Navíc v tom věku. Přál jsem tomuto „profesorovi“, ukrajinskému kladivu, ale vsazeno jsem měl na Joshua.

 

Neděle

Blíží se šKRPÁL 2017, turistický pochod pořádaný ZŠ Špičák, tak jsme šli s manželkou obhlédnout kus trasy. Trochu zmar, jak po cestě byly zavřené všechny stánky. Buď nadobro, anebo fungují jako veřejnosti nepřístupné kluby. EET výletníkům zkomplikovalo život. Nakonec jsme si dali pivo až ve Sloupu a v Lípě si pak zašli na pizzu do Diega. A tu si dovolím pochválit – stihli jsme ještě obědovou pětadvaceticentimetrovou za 69,- (i s nápojem). Napočítal jsem na ní 30 koleček salámu. V době, kdy vám někde dají dva kousky ananasu a už je to ananasová, nebo jednu ančovičku a je ančovičková.

Nahoru

Komentáře

Re: 18/2017

K Lípě Musice: mám obdobné pořadí, akorát Hradišťan vynechám a místo Bárty si střihnu Clarinetissimo a nenechám si ujít Plachetku. Hodně se těším do konojedského kostela - ani ne tak kvůli programu, jako kvůli prostoru. Při nedávné cestě kolem bylo jasné, že se zase kus posunula obnova areálu a kostel dostal nový kabát, tak se těším, až se podívám dovnitř.

Nahoru