16/2017

Verze pro tisk |

Z komentářů pod minulým deníkem (zde) vyplynulo, že jsem se zúčastnil prvního koncertu Jarních dialogů. Konal se v Knihovním sále děčínského zámku.

Hlavní hvězdou byla přední světová harfenistka Jana Boušková, která několikrát vystoupila na festivalu Lípa Musica, naposledy loni na zámku v Doksech. Ke společnému koncertování pozvala své přátele z Česka i Německa.

Minifestival Jarní dialogy vznikl i díky iniciativě Českých center a Goethe institutu při příležitosti dvacátého výročí podepsání Česko – německé deklarace o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji.

Koncert měl spád. Jana Boušková hrála sólo, se všemi či jen s violoncellistkou Tanjou Tetzlaff. Právě kombinace harfy a violoncella (Sonáta a moll Franze Schuberta) mě nadchla nejvíce.

Nepřidávalo se, neboť ihned po koncertu následovalo představení dalšího ročníku festivalu Lípa Musica. Chtěl jsem do tohoto deníku udělat žebříček akcí, které bych chtěl vidět a slyšet, ale požádala mě produkční festivalu, ať ještě chvíli počkám, než vyjde oficiální zpráva festivalové tiskové mluvčí. Tak to budu trochu natahovat. Už nyní mě to ale nejvíce táhne na jmenovce, violoncellistu Jiřího Bártu nebo na zámek v Doksech. Více v některém z příštích deníků.

Z Děčína do Lípy mě vezl starosta Stružnice Jan Měčíř. Kromě toho, že jsme si zopakovali skloňování Jezvého, zeptal jsem se na jeho názor na kauzu hospody a dětského hřiště. Pro ty, co nevědí, přidávám prvotní zprávu, která se objevila na facebooku na konci března:

„Zřejmě jsem s většinou z vás sdílel ten báječný pocit, že i když ve Stružnici chcípl pes, vedení obce za 6 let, co tu žiji, neudělalo absolutně nic, měli jsme vždy možnost sebrat děcka a jít si na pivko k hasičárně, kde to bylo vždycky strašně fajn, výborná obsluha a pití ... no vždyť všichni víme. Pro obec musí být ponižující srovnání s jedním hospodským, jehož přínos obci a kulturnímu životu v ní, daleko přesahuje to, co naše slavné vedení na radnici je schopno pro nás udělat. Proto rozumím averzi a závisti pana starosty, ale místo aby jeho postoj byl "zkusím být lepší než on", rozhodl se pro mnohem jednodušší cestu "zakážu ho". Je pro mne naprosto šokující to, co jsem se dnes dozvěděl. Jaký ubohý postoj a přístup pan starosta zvolil a že jedno jediné místo, na které jsme v obci mohli být pyšní a které stálo za návštěvu, náš pan nejvyšší, z moci jemu námi dané, zakázal. BRAVO vedení obce za jejich snahu zabít i tu poslední oázu klidu, kde si lidé můžou na chvilku připadat, že se tu něco děje. Vynasnažím se, aby pan starosta věděl, že tato záležitost nám není lhostejná a že prostor před hospodou, stejně jako celou hospůdku chceme takovou, jak ji Martin za ta léta vybudoval. Ať laskavě pan starosta pokračuje ve svém nicnedělání a neničí věci, které fungují i bez jeho "laskavé péče". Omlouvám se za zdržování a elaborát, potřeboval jsem si ulevit. Až se někde objeví výzva k podpisu petice, laskavě žádám všechny, kteří se s výše uvedeným ztotožňují, o její podpis. Děkuji, Sehnoutek.“

Pan Měčíř mi ke kauze prozradil, že jde především o to, že „dětské hřiště“ nechal nájemce hospody postavit na pozemku obce, za který neplatí nájem. Jinými slovy – postavil dětské hřiště na cizím pozemku. Není také legislativně jasné, kdo by nesl zodpovědnost za to, kdyby se na nějakém z prvků dítě zranilo. Vedení obce (údajně jednohlasně, bez ohledu na skutečnost, jestli jde o koalici nebo opozici) chtělo jen narovnat vztahy a pravidla.

Z mého pohledu (mého jako Milana Bárty) jde tedy o klasický facebookový fake, kdy se lidé nesnaží pochopit druhou stranu, reagují na čísi výkřik, že starosta jim chce zavřít to jediné, co v Jezvém mají – hospodu.

Komentář samotného nájemce mluví za vše:

„Možná to lidé pochopí a budou chtít žít v obci , kterou si budou tvořit sami bez nesmyslných nařízení lidí co nemají ani tušení co je život na venkově. Bohu dík za takové lidi jako jste vy moji přátelé.“

Asi tady je ten problém – někdo si chce žít podle svých pravidel a na ta platná kašle. Uvidíme po volbách, pan Milan třeba nasbírá dost hlasů, možná i díky této kampani proti současnému starostovi. Pak bude zajímavé sledovat, jak se bude chovat, jak bude žít podle nepsaných zákonů života na vesnici. A za čas ho začnou jako blba označovat stejní lidé, kteří takto v komentářích titulují Jana Mečíře.

Na druhou stranu by mělo být zájmem vedení obce se nějak dohodnout, protože hospodu a dění kolem ní místní milují. Honění si trika, ega či jak to nazvat, neprospívá ani jedné ze stran.

Deník jsem napsal už ve čtvrtek, protože jsem na Velikonoce odcestoval. Tentokrát žádné zahraničí. Keše jsem už lovil ve všech okresech České republiky kromě šesti, tak zkouším dolovit, abych se mohl pochlubit krásně vybarvenou mapou.

Úvodní fotografie je z facebookového profilu Hospody Hasičárna Jezvé (zde).

Nahoru

Komentáře

Re: 16/2017

Tu "hasičárnu" jsem před pár dny našel, zavřeno. Ptal jsem se v obci řady starších žen, kde to je, kde se tam hrávají v létě mnou oblíbené turnaje v kuličkách, ženské to nevěděly. Ani kde mají v obci středověký smírčí kříž, ten jsem našel 6 metrů od obecního úřadu.

Nahoru

Re: 16/2017

Když už jste si zopakoval s panem starostou to skloňování Jezvého (snad správně:)), tak byste nám ještě mohl vysvětlit co je to ta harfena, na kterou hraje ta harfenistka :)

Nahoru

Re: 16/2017

?

Nahoru

Re: 16/2017

OK. Negooglil jsem a teď už vím, že jsou přípustné oba tvary. I když teda Harfenistka je logicky nesmysl a je to germanismus. Ale co... Jsme v Sudetech, že...

Nahoru

Re: 16/2017

Pane Bárto s pobavením jsem si početl Váš článek. Vždy jsme myslel, že základní pravidlo novináře je snaha o objektivitu a je-li spor, dát prostor oběma stranám. Evidentně Vám toto ještě nikdo neřekl. Nevadí. Tak jen zkusím něco málo z těch nesmyslů které píšete napravit. Napříště ale doporučuji, zjistit si alespoň minimum informací, než začnete o něčem psát a možná více času věnovat faktům, než jak se co skloňuje.

a) vůbec jste nepochopil a zřejmě se ani nesnažil zjistit, o čem je spor. Je naprosto v pořádku, že se úřady snaží, aby zákonu bylo učiněno zadost a vše bylo legislativně v pořádku. Kde jste zjistil že toto někdo zpochybňuje? Od toho úřady a radnici máme. Ale o tom se vůbec pan Šimončič s obcí nepře. Probém je v tom, že zatímco on nabízí a navrhuje řešení, obec jedno po druhém shazuje ze stolu a požaduje absurdity.

b) pan Mečíř říká že "hřiště" postavil pan hospodský na cizím pozemku ... ano ... a řekl pan Mečíř i to, že celou dobu s jeho ústním souhlasem? A že pan Šimončič za ním několikrát byl a informoval vedení obce o plánech s předzahrádkou a pan starosta říkal že to není potřeba více řešit? To už zřejmě ne, že?

c) Celý odstavec "Asi tady je ten problém". Divím se, že se sám nezarazíte, když píšete tyhle bludy a fantasmagorie. Někdo si chce žít podle svých pravidel? Jako kdo? A jak? Můžete být konkrétní? "pan Milan třeba nasbírá dost hlasů" - to jako máte na mysli mne??? :-D :-D Vůbec nic o mně nevíte, ale už znáte mé plány na příští rok? Myslíte že chci jít do voleb a tímto se chci zviditelnit??? :-D Pan Bárto blábolíte až hrůza.

d) Další Vaš perla - celý odstavec "facebookový fake" :-D ... pane Bárto. Zkuste si příště aspoň zjistit, o čem problém je. Lidé tady vůbec "nekřičí", že "jim chce starosta zavřít hospodu". Jen další z mnoha Vašich omylů.

Pane Bárto doporučuji více respektu k Vaší profesi, více korektnosti a více zájmu o to, o čem píšete. Psát pitomosti o něčem, o čem nic nevíte proto, že Vás někdo sveze v autě je směšné.

Přeji do budoucna více objektivity a nadhledu, mějte se hezky,
Milan Sehnoutek

Nahoru

Re: 16/2017

Ale toto nejsou reportáže. To je můj deník, můj pohled na věc. Ve vašich příspěvcích taky nevidím zbla vyváženosti, tak proč se rozčilujete? Jen uražíte, jako v nich. Rád vás budu zase někdy citovat, třeba za týden :o).

Nahoru

Re: 16/2017

:-) Pane Bárto z čeho vyvozujete že jsem rozčilen? :-) ... můžete mi upřesnit kde jsem koho urážel? ... ale Váš "deník" je veřejný, musíte tedy s reakcí veřejnosti počítat, proto ho snad také zveřejňujete. A jestliže píšete nesmysly a nepravdy, reagovat prostě musím, abych je uvedl na pravou míru. Ještě jednou opakuji - nerozčilen :-) - Mějte se hezky, Sehnoutek

Nahoru