14/2017

Verze pro tisk |

Nová expozice muzea. Noční prohlídky na Housce. Na Zebíně. MIDI Lidi na Všudybudu. Vrak zmizel. Žhář dopaden.

Pondělí

„Pro mnohé kontroverzní téma s patologickým kontextem. Pro jedny bezobratlý živočich ve vysokém stupni vývoje vrcholového predátora. Pro jiné zhmotněná fobická představa hledící přímo do očí. Expozice je vytvořena z fyziologicky postavených preparátů sklípkanů z kategorie nej...
Preparační cyklus trval tři měsíce a instalace je provedena v imitaci přirozeného prostředí s důrazem na kontrast a mimikry pavouků (ošetřeno prostředím skla, přírodních materiálů a bodového světla denního charakteru).“

To jsou oficiální informace z našeho (Vlastivědného) muzea o nové expozici. Pro mě osobně důvod opět si jít expozice prohlédnout. Předpokládám, že za vším stojí Lukáš Blažej, který u nás na škole již dvakrát přednášel, naposledy o bezobratlých v domácnostech.

Zde je například článek na webu Českého rozhlasu s možností poslechu reportáže.

Úterý

Hrad Houska je strašidelný i za dne, vždyť je to jedna z mnoha bran do pekel. Umocnit zážitek od května navíc mohou i noční prohlídky. Více leták:

Ještě zjišťuji, jak má vypadat dramaturgie nočních prohlídek.

Středa

Zúčastnil jsem se na Krajském úřadě oslav Dne učitelů. Za dlouholetou pedagogickou činnost byli oceněni i dva zástupci Českolipska. Konkrétně Vasil Dogaru, učitel technologie skla a speciální technologie na Střední uměleckoprůmyslové škole v Kamenickém Šenově, a Květoslava Hradecká, učitelka prvního stupně na základní škole Špičák.

Pedagogy oceňovala i radnice v České Lípě. Více jste si mohli přečíst zde.

Čtvrtek

Tak nám město zametlo před domem. Letos jsme se na to těšili i z toho důvodu, že kdysi bývalo zvykem ze sídliště odvézt vraky aut. Ty zbytečně zabírají parkovací místa, a tak lidé, kteří přijíždějí z práce až večer, parkují tam, kde se vůbec parkovat nemá. Bohužel, mašinky nabouraná auta a vozidla s prázdnými gumami jen objely. Zřejmě odvozu brání nějaký zákon. To dříve to bylo jiné, občan vyběhl z domu v 7,05 a často už viděl najíždět odtahový vůz ke svému autu.

Pátek

Všudybud zveřejnil další pecku letošního programu. MIDI Lidi. Už jsem si udělal na spotify playlist Všudybud 2017, tak si ho můžete najít a pomalu si největší hvězdy naposlouchávat. Z dosud zveřejněných interpretů jich má své skladby v této aplikaci sedm.

Sobotu

Přivstal jsem si a konečně zdolal jeden z kopců, které mě dráždily při cestách na východ. Zebín, sopku vystupující asi padesát metrů nad okolní terén nedaleko Jičína. Ukazoval jsem synovi, že po světě se dá cestovat i hromadnou dopravou. Příště si to rozmyslím – 255 korun za sólo vlakovou jízdenku mi prostě přišlo moc. Obzvlášť, když jedna cesta, kterou bych autem dal za hodinu, s Českými dráhami trvala hodiny tři.

Před domem mě ale čekalo překvapení. Zmizel vrak auta, o kterém jsem psal před dvěma odstavci. Ani vyfotit jsem si ho nestihl.

Také mě potěšilo, že policie dopadla debila, co na sídlištích Sever a Špičák zapaloval kontejnery. Více zde.

Nahoru