1/2017

Verze pro tisk |

Událostí roku 2016 v České Lípě je pád vánočního stromu. EET se obchází. V Čertově brázdě. Zákazy v lese. Tento rok na Mount Everest.

 

Pondělí

Můj týden byl cestovatelsko-sváteční. V pondělí jsme dokončili návštěvu mých rodičů ve Staré Boleslavi. Návštěvy teď samozřejmě využívám k získávání dalších informací o svém rodokmenu. Asi největší radost jsem měl z fotografie, na které má praprababička vdává jednu ze svých dcer. Objevil jsem ji u vzdálené tety, která na Vánoce přiletěla do Čech z Austrálie.

Úterý

S nějakou virózou se potýká snad půlka lidí kolem mě, takže jsem si také musel užít. Ale nechtěl jsem se tomu poddat a stejně vyrazil na další úsek Zlaté stezky Českého ráje. Ušel jsem asi dvanáct kilometrů mezi Příhrazy a Kostí. Za celý den ani člověk. To bych v Českém ráji nečekal. No, bůhví, jestli se tam smělo. Už ani v lese si člověk není jistý svou svobodou. Na jednom stromě cedule o zákazu vstupu kvůli těžbě, na dalším kvůli ochraně přírody, do toho v dálce střelba, takže asi i zákaz kvůli myslivcům. A to je červená značka páteřní.   

Středa

Vytáhl jsem na výlet staršího syna, než mi zase odletí do Irska. Zajeli jsme do Sobotky, kde jsem dohledal v matrikách nejstaršího Bártu. Prolezli jsme hřbitov pod Humprechtem, podívali se na domy, jejichž popisná čísla se v matrikách objevují, a ke zděšení syna jsme i zazvonili na Bártovi a ptali se jich, jestli nemáme společné předky.

Čtvrtek

Konečně jsem se trochu věnoval virům, opravil u toho troje písemky a naskenoval fotky do rodokmenu.

Měl bych se ale věnovat spíše politice, aby nebyl deník moc soukromý. Díky cestování jsem už několikrát narazil na obcházení EET. Přitom se mi na počátku zdálo, že se s ním hospodští smířili. Poslední dvě zkušenosti mluví o opaku. V jedné restauraci mi účtenku vůbec nevydali, v další ji rozdělili na dvě části – jedna, na nižší částku, byla opatřena kódem pro Babiše, druhá byla jen pro mě. Nelíbí se mi to, ale nechci práskat, ani si tím kazit náladu. Spíše to sleduji zpovzdálí.

Pátek

120 keší – tolik mi jich chybělo, abych jako každý rok překonal výsledek z roku předešlého. Už jsem to vzdával, ale nakonec jsem v šest ráno vstal a s kámošem Pavlem vyrazil do Posázaví, na power trail s názvem Čertova brázda. Jde o geologický útvar, který se táhne od Sázavy k Českému Brodu, místa, kde sousedila panství Slavníkovců a Přemyslovců, kudy vedla stará obchodní stezka. Sbírání keší byl, přiznám, trochu opruz, ale nakonec mise splněna. Pro příští rok jsem si dal závazek, že nebudu honit celkové číslo, ale dám si některé vymazlené výzvy – třeba dokončím Zlatou stezku Českého ráje, vylezu na středohorský Mount Everest a dojdu k pramenům Jizery.

Sobota

Viry vítězí, takže odpadl tradiční silvestrovský výlet. Doháním resty – třeba jsem si spočítal, že v pondělí bych měl vydat další díl Štafety. Rozepsané mám dva díly, takže oba dva respondenty o Silvestru otravuji a doufám, že aspoň jednoho dotáhnu.

První deník roku si říká o nějaké bilancování. Pojďme se podívat, které články byly v i-novinách v roce 2016 nejčtenější a které události na Českolipsku táhly.

1. Vánoční strom v České Lípě nevydržel

2. Akce "Ukliďme svět" proběhla i v Zahrádkách

3. Malování na libchavském zámku

4. Černý výlep

5. Majáles 2016 obrazem

6. Neckyáda 2016 obrazem

7. Dětský den U Kerama obrazem

8. Vzniká kniha o rockové scéně v České Lípě a shání fotky

9. Proč se nám nelíbí návrh rekonstrukce náměstí v Novém Boru?

10. Prohlášení neolympijských sportů v České Lípě

11. Básníci vyprodali novoborské kino

12. Pietní vzpomínka na Jiřího Schelingera

13. Z. Sháněl: Co se děje v Doksech

14. (Z)Rady města: Tajemství a stín

15. Ohlédnutí za masopustem v Kravařích

16. První republika ve Ville Hrdlička

17. Masopust v České Lípě obrazem

18. Silvestrovské oslavy v divadle ve fotografiích

19. Českolipským atletům se před MČR daří

20. Fotografie na tento den - 17. 3. 2016

21. Reakce na koncert kapely Ortel v Novém Boru

22. Českolipská kniha ro(c)ku právě vychází

23. Fotografie na tento den - 6. 7. 2016

24. Expedice Preluky 2016 – 4. část

25. Poslední trik Georgese Mélièse okouzlil plné Jiráskovo divadlo

 

 

 

Nahoru