Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Cyklostezka Varhany začala

Archiv

„Realizaci výstavby Cyklostezky Varhany připravuje dobrovolný svazek obcí,“ připomíná starostka města Česká Lípa Hana Moudrá. Svazek obcí je tvořen zástupci města Česká Lípa, Kamenický Šenov a zástupci obcí Horní Libchava, Volfartice a Nový Oldřichov. „Projekt 17 km dlouhé cyklostezky předpokládá výstavbu cyklistické trasy z České Lípy do Kamenického Šenova a je veden po tělese zrušené železniční trati,“ upřesňuje dále starostka Hana Moudrá. Investiční akce je pak rozčleněna na tři samostatné etapy. „První etapa cyklostezky povede z České Lípy přes Manušice do Horní Libchavy,“ říká místostarosta České Lípy Jan Stejskal. „Výstavba této etapy bude nejprve započata vyčištěním původního tělesa železniční dráhy, dále bude probíhat vytvoření nezbytných podkladových vrstev pro položení finálního povrchu z asfaltobetonu,“ doplňuje Jan Stejskal. Celá tato část by měla být dokončena ještě v letošním roce. „Druhá etapa cyklostezky je dále naplánována z Horní Libchavy do Volfartic a poslední část bude zahrnovat trasu do Kamenického Šenova,“ doplnil projektový manažer města Česká Lípa Ing. Jiří Samšiňák.


Na základě svazkem obcí realizovaného výběrového řízení realizuje výstavbu I. etapy cyklostezky firma STRABAG, a.s., Liberec. Náklady na tuto etapu jsou vyčísleny na cca 17 mil. Kč. Tato investiční akce byla finančně podpořena ze strany výboru SFDI, podpora zahrne finanční náročnost 60% z předpokládaných nákladů na I. etapu. Finanční krytí této etapy je dále z části zajištěno z příspěvků jednotlivých měst a obcí svazku, 3 mil Kč má svazek obcí k dispozici z rozpočtu České Lípy z loňského roku. „Také v letošním roce zastupitelstvo města vyčlenilo finanční prostředky na tuto akci, Česká Lípa tak také v letošním roce přispěla dalšími 3 mil. Kč,“ upřesňuje starostka Hana Moudrá.  


„V  současné době pak stále probíhají intenzivní jednání o možnosti získání dalších dotací pro nadcházející etapy ze státních, případně evropských zdrojů,“ doplňuje starostka Hana Moudrá. Na druhou etapu již svazek eviduje příslib státní dotace. Celkové náklady na kompletní realizaci cyklostezky se odhadují na výši cca 70 mil. Kč.  


„Od výstavby této cyklostezky si slibujeme nejen vytvoření kvalitní cyklistické stezky pro naše a okolní obyvatele, ale především zvýšení atraktivity území sdružených obcí v rámci rozvoje turistického ruchu,“ říká na závěr starostka Hana Moudrá. „Jsme velice rádi, že již dnes máme kladné odezvy od naší veřejnosti a že stavba přispěje k rozvoji celého našeho regionu.“ První cyklisté by si novou trasu I. etapy měli vyzkoušet již v jarních měsících následujícího roku.