9/2010

Verze pro tisk |

Skokan zatím bez spolukandidátů, zato s komiksem. Komunistka Nedvědová a její jednoduché odpovědi. Romové nechtějí sociální dávky. Jak vypadá západ slunce z Malého Stožce?

Volby se už opět blíží, tentokrát nám je snad nikdo nezruší, a tak svou show rozjel ve velkém i workoholik Václav Moravec. Ve druhém pokračování předvolebních Otázek přišel na řadu Liberecký kraj. Do přímého přenosu jsou zváni jen představitelé těch stran a seskupení, které v bleskovém výzkumu agentur SC&C a STEM překročí pět procent. Přestože je potřeba brát tento výzkum s velkou rezervou, něco napovídá. Třeba to, že přes vítězství ČSSD v krajských volbách jsme stále pravicově zaměření - ODS vede na ČSSD a TOP 09 nad KSČM. Místo parlamentních lidovců a Zelených by od nás do parlamentu měli proklouznout Zemanovci (Strana práv občanů) a Věci veřejné. U Zelených mě výsledek trochu překvapil, protože před minulými volbami zde na severu dosahovali nejlepších výsledků.
Z Českolipska do studia dorazili hned dva zástupci - Petr Skokan za Věci veřejné a Marie Nedvědová za komunisty.

Petr Skokan dělal dojem starého matadora. Prokázal, že díky svému působení ve funkcích starosty a hejtmana získal solidní přehled. Pro mě řekl jednu zásadní věc: kdyby si dvě nejsilnější strany přestaly vyčítat a předložily voličům svoje transparentní volební programy, bylo by lépe. Věci veřejné mají údajně volební program ve formě komiksu. Proč údajně? Protože mi nejde stáhnout (vy to můžete zkusit zde). I na tomto příkladu bylo vidět, jak si umí nahrát, i když na druhé straně stojí zkušený Václav Moravec. Komiks zaznamenala i další média, když o besedě psala. Jsem zvědav, kdo bude na kandidátce spolu s ním. Zatím je kandidátka prázdná.

Marie Nedvědová absolutně nezaujala, z jejích úst vycházely jen samé obecné fráze. Nabízím pár příkladů:


Téma mistrovství světa v lyžování:

Ta otázka není až tak úplně jednoduchá. Já samozřejmě jsem si vědoma toho, že mistrovství světa jako takové je akce, která reprezentuje republiku, ta nereprezentuje jenom kraj. A z tohodle hlediska už je třeba, aby i ta republika se samozřejmě na takovéto akci podílela.
Myslím si, že stát může dát do sportu tolik, kolik má a kolik vydělá. A jestliže tady je slabá ekonomika, tak nemůže mít peníze zase, aby dal do sportu. A já si myslím, že peníze do sportu jsou velice potřebné, protože sportovní aktivity naší mládeže zcela jednoznačně jsou potřeba rozvíjet už i z toho hlediska.

Téma nezaměstnanost:

Moje odpověď je celkem jednoznačná - Komunistická strana Čech a Moravy má v programu podporu drobných živnostníků, středních podnikatelů. Jedině tímto způsobem je možné rozšířit pracovní místa a jedině tímto způsobem je možné zaměstnat další občany. Pokud tady nebude dostatek pracovních míst, tak samozřejmě lidé budou dál trpět nezaměstnaností, dále jsou tady státní podniky, kterých si stát nevšímá, viz Crystalex Nový Bor, který byl polostátním podnikem a stát ho nechá padnout. Teď se v tisku objevila zase zpráva, že stát nechal padnout firmu, státní firmu na Olomoucku, kde ta nezaměstnanost je ještě snad vyšší než u nás v Libereckém kraji.

Téma dopravní infrastruktura:

To vůbec není jednoduchý, protože přednost dávat sociálním službám, jestliže ale my budeme investovat do dopravy, doprava nám zase zajistí pracovní místa a my nebudeme muset dávat do sociálních dávek.

Jak na mě působili ostatní kandidáti?

První přišla kandidátka Strany práv občanů Věra Dunajčíková. Působila sympaticky, ale také dost nezkušeně. Byla ze všech nejméně výrazná.
TOP 09 či spíše Starosty pro Liberecký kraj zastupoval Václav Horáček, už šestnáct let starosta Železného Brodu. Nemluvil populisticky, měl připravená fakta. Pro mě osobně vítěz celé diskuse.

Sociální demokraty představil Pavel Ploc a jako řečník se moc nepředvedl. Na to, že si v politice vyzkoušel velké množství pozic,  nepředvedl vlastně nic. Řeknu to, jak to cítím: plkal a plkal. Jako skokana na lyžích jsem ho měl daleko raději než jako politika ČSSD. Jsem zvědav, jak se na Ústecku předvede Guma Šlégr.
Posledním hostem pořadu byl poslanec za ODS Zdeněk Mach. Odvedl solidní práci, trochu se zapotil, když se do diskuse zapojil Štefan Gorol následujícím vtipem: My jako romská menšina nechceme žádný sociální dávky. My chceme práci. Naše rodiče, naše prarodiče tuto zem vybudovali a my jako jejich potomci v Český republice jsme přišli o práci.
"No, tak já si myslím, že právě pokud budeme vnímat romské spoluobčany jako Čechy, jako normální občany, jako jste vy nebo já, já je aspoň tak vnímám, já nevím, jak ostatní lidi, ale já je tak vnímám, takže nevidím," řekl mimo jiné Zdeněk Mach.
Aha, chtěl jsem napsat asi jednoodstavcový úvod, místo toho jsem již na druhé stránce. Tak rychle na další věci. Záznam vystoupení kandidátů naleznete zde.

Na Standu Mitáče jako nadějného fotografa upozornila už anketa Osobnost Českolipska. Kdo nestíháte jeho výstavy, nevlastníte jeho kalendář, netruchlete: zde jsou jeho nové stránky. Objevíte v nich mnoho snímků z okolí České Lípy. Takto například vypadá západ slunce z Malého Stožce.

Já se podobnými snímky chlubit nemůžu, ale do terénu jsme s rodinou o víkendu rovněž vyrazili. Obzvlášť sobota se vydařila. Všechny fotografie jsou ze Šluknovského výběžku.

Na co vás pozvat následující týden? V úterý se v Jiráskově divadle představí dvojice výrazných hudebníků - Ivan Hlas a Vladimír Mišík. V pátek v KD Crystal vystoupí Aneta Langerová, na jejíž turné pějí kritici chválu.

Ještě vám chci poděkovat za pátrání po slečně, na kterou v dalekém v Rusku vzpomíná Jurij. Už v pondělí jsem měl její e-mail. Svět je opravdu malý :o).

Nahoru